فتح الله شفیعی

فتح الله شفیعی

مهندسین عمران روستای بردکوه
فتح الله شفیعی

فتح الله شفیعی

مهندسین عمران روستای بردکوه

سوله چیست ؟

سوله چیست ؟

به سازه های فلزی شیب دار که براساس محاسبات فنی خاص تولید می شود، سوله گویند. سازه های شیب دار یا سوله در لاتین با عنوان Gable Bents یا Ridge Bents نامیده و معرفی می شوند. از این قاب ها در پوشش دهانه های بزرگ و در ساختمان های صنعتی و کشاورزی مانند کارخانه ها، انبارها، مرغ داری ها، آشیانه های هواپیما، سالن های ورزشی، تعمیرگاه ها، پارکینگ ها، دامداری ها، فروشگاه ها و موارد متعدد دیگر استفاده می شود. لازم به توضیح است گروه کثیری از شرکت های بزرگ و کوچک دولتی و خصوصی با کمک این سازه ها توانسته اند به پیشبرد اهداف صنعتی و اقتصادی خود کمک کرده، و طبق محاسبات پیش بینی شده، به راحتی قادر به توسعه و گسترش ابنیه خود باشند. در سال های قبل سیستم های خرپاسازی در ایران بسیار متداول بوده اما هم اکنون سوله سازی به علت مزایای زیادی جایگزین آن گشته است.

سوله به دلیل کاربرد عمدتا صنعتی از نظر طراحی با سایر سازه ها متفاوت است خصوصا آنکه قاب ها در این نوع سازه ها کاملا متفاوت بوده و دارای شیب می باشند و دهانه­ ها نیز نسبت به سایر سازه ها بزرگتر است. به دلیل بزرگ بودن ابعاد تیرها و ستون ها، جهت اجرای این سازه نمی­توان از پروفیل­های موجود در بازار استفاده نمود و باید اقدام به ساخت آنها کرد که اصطلاحا به آن تیر ورق می­گویند .

نحوه طراحی سوله و انواع آن

یکی از زیباترین و جالب­ترین سازه­های عمرانی سوله است. در این مقاله سعی داریم شما را با سوله و انواع آن و نحوه طراحی سوله آشنا کنیم.

سوله چیست؟

سوله به سقف شیبداری گفته می­شود که از جزئیات ذیل تشکیل گردیده است:

1.ستون

2.رفتر

3. پرلین

4. استرات

5.وال پست

6.بادبند

7.سگراد

8.سینه بند

9. پیچ و مهره

10.سایبان

سوله به دلیل کاربرد عمدتا صنعتی از نظر طراحی با سایر سازه ها متفاوت است خصوصا آنکه قاب ها در این نوع سازه ها کاملا متفاوت بوده و دارای شیب می باشند و دهانه ­ها نیز نسبت به سایر سازه ها بزرگتر است. به دلیل بزرگ بودن ابعاد تیرها و ستون ها، جهت اجرای این سازه نمی­توان از پروفیل­های موجود در بازار استفاده نمود و باید اقدام به ساخت آنها کرد که اصطلاحا به آن تیر ورق می­گویند .

انواع سوله:

سوله دارای انواع گوناگون می باشد:

  1. سوله تک دهانه به صورت ۸
  2. سوله دو یا چند دهنه با ستون مشترک به صورت ۸۸ یا ۸۸۸ یا ۸۸۸۸
  3. سوله دو دهانه به صورت ۸۸
  4. سوله قوسی
  5. سوله چند ضلعی

طراحی سوله:

امر طراحی سوله کاریست تخصصی و بسیار دقیق، فاکتورهای مهمی در طراحی دخیل هستند که بی­ توجهی به آنها می­تواند هم هزینه­ی گزافی را به سازنده تحمیل کند که صرفه­ی اقتصادی را زیر سوال می­برد و هم ممکن است نتیجه­ی معکوس داده و استحکام و پایداری سازه را تضعیف نماید. برای طراحی یک سوله اطلاعات زیر مطلوب است :

1-بار برف و نیروی باد

2- ارتفاع جانبی سوله

3-شیب مورد نظر سقف و طبیعتا محاسبه ی ارتفاع تاج

4-طول دهانه ی عرضی

5-طول دهانه های طولی و تعداد قاب های طولی در نظر گرفته شده

6- آیا جرثقیل در طراحی سوله در نظر گرفته شود یا خیر ؟(محاسبه بار دینامیکی جرثقیل)

7-پوشش مورد نظر سقف .

8-نیروی زلزله
9-درنظر گرفتن مقاومت خاک منطقه مورد نظر

با
دانستن اطلاعت فوق و ابعاد در نظر گرفته شده جهت سوله اقدام به طراحی آن می نماییم که در نهایت تبدیل به نقشه ای اجرایی خواهد شد و می­رود برای اجرا .

اما اجرای سازه­ سوله خود ماجرایی دیگر است، در ظاهر آسان اما در باطن مشکل است و باز هم کار هر کسی نیست و تیم­های مهندسی خاصی هستند که نسبت به اجرای سوله اقدام می­کنند. مونتاژ و رگلاژ و تنظیم قاب های سوله کاریست بسیار حساس، هممواره در نظر داشته باشید که مهاربندهای جانبی سوله به سرعت و همزمان اجرا گردند زیرا یکی از نقاط ضعف سازه سوله ضعف پایداری آن در برابر نیروهای جانبی است که البته این امر توسط مهاربندهای جانبی کاملا مهار می­گردد اما زمان اجرای آن از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار است.

مزایای سوله

1-ایجاد استحکام متناسب با نیاز طراحی

2- امکان پرهیز از عیوب ذاتی سازههای تیرورقی در سوله

3- امکان طراحی و اجرای سازههایی با ابعاد بزرگ و بسیار قابل توجه

4- فونداسیون سبکتر در قیاس با سازههای مشابه تیرورق

5- سبکی قابل توجه سازه

6- ایمنی زیاد در برابر عوامل مخرب محیطی همچون زلزله ( به دلیل نسبت استحکام به وزن بالا )

7- انعطاف پذیری زیاد

8- توانایی اجرای سازههایی با اشکال متنوع 9- امکان استفاده از مصالح متنوع در ساخت سوله

نظرات 0 + ارسال نظر
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد