مهندسین عمران روستای بردکوه
مهندسین عمران روستای بردکوه
نحوه اجرای ستونها 3
5) بستن قالب
سیستم نگهدارنده قالب در قالبهای چوبی عبارت است از گوه و سنجاق.
سیستم نگهدارنده قالب در قالبهای فلزی عبارت است ازپین.
یک قالب را تا نوک رامکا قرار میدهند سپس قالب کناری را به قالب قرار داده شده وصل میکنند. با میخ دو لبه قالب را به هم وصل میکنند سپس دو قالب دیگر را نیز به همین ترتیب به یکدیگر و به دو قالب وصل میشوند.
در مرحله بعد در قالب روبرویی از طرف چهارتراش توسط سنجاق به هم متصل میشوند سپس فضای خالی بین سنجاق و چهارتراش توسط گوه پوشانده میشود و گوهها را چکش میزنند تا سنجاق را محکم نگه دارد.
در حقیقت وجود سنجاق به این دلیل است که پس از بتنریزی به علت فشار جانبی بتن قالبها از هم باز شوند.
نکته: بعضی از ستونها در کنار ساختمان قرار می گیرند یعنی از 3 یا 2 طرف به کف اتصال دارند و از طرفهای دیگر با فضای بیرون ساختمان در تماس هستند برای قالببندی اینگونه ستونها ابتدا باید برای آن طرفی که به کف ارتباط ندارد یک تکیهگاه درست کرد تا قالب روی آن قرار گیرد این تکیهگاه را توسط چهارتراش به وجود میآورند چهارتراش را در لبه قرار میدهند و توسط سیم به میلگردها وصل میکنند در هر طرفی که کف ندارند باید این کار صورت گیرد چهارتراشها توسط سنجاق ممکن است به هم متصل شوند.
6) شاقولکردن قالب و بستن آنها توسط شمع
پس از بستن قالب باید قالب را تراز کرد یعنی مطمئن شد که هر چهار طرف قالب در یک خط مستقیم بالا رفتهاند برای این منظور قالب را شاقول میکنند.
شاقول وسیلهای است مرکب از یک مخروط که یک نخ به آن متصل است بر روی مخروط یک صفحه نازک کوچک نیز قرار دارد نخ به یک چوب وصل میشود این چوب باید اندازهاش کاملاً مشخص باشد.
برای شاقولکردن به این صورت عمل میکنند:
ابتدا یک شمع چوبی را به قالب وصل میکنند سپس چوب را که کاملاً به قالب چوبی وصل میکنند مخروط در پایین قرار میگیرد نخ باید کاملاً ساکن بایستد همان اندازه که چوب طول دارد نخ باید از قالب فاصله داشته باشد.
چنانچه قالب شاقول نباشد توسط شمع که از قبل وصل شده است قالب را فشار میدهند تا قالب کاملاً تراز شود.
برای فشاردادن شمع به قالب میتوان زیر شمع گوه نصب کرد تا توسط ضربهزدن به گوه فشار لازم توسط شمع به قالب وارد میشود یا میتوان توسط یک اهرم به زیر شمع فشار آورد و نیروی لازم را تأمین کرد.
پ) بتنریزی
نحوه بتنریزی را میتوان در مراحل زیر بیان کرد.
1. درست کردن بتن
2. ریختن بتن در قالب (مرحله اول)
3. ویبره (مرحله 1)
4. ریختن بتن (مرحله 2)
5. ویبره (مرحله 2)
6. چکشزدن قالب
7. شاقولکردن قالب
8. تاببرداشتن قالب
اینک هر یک از عناوین گفتهشده را توضیح میدهیم.
1) درستکردن بتن:
در محیط کارگاه درستکردن بتن به 3 شیوه صورت میگیرد.
الف) به صورت دستی در محل
ب) در دستگاه بتونیر
ج) با خلاطه
1-1 به صورت دستی در محل:
در این شیوه مصالح مورد نیاز برای ساختن بتن به محل بتنریزی آورده میشود در محل این مصالح به خوبی با بیل با هم مخلوط میشوند سپس از ساختن کپهای از مصالح مخلوطشده شیلنگ آب به داخل کپه فرو میرود و مقداری مصالح را آب مخلوط میکند سپس آبخوری از مصالح مخلوطشده درست میشود و مصالح به خوبی با آب مخلوط شده و بلافاصله در محل بتنریزی ریخته میشود.
از این شیوه بیشتر برای بتنریزی جاهایی از ساختمان استفاده میشود که حجم بتنریزی کم باشد مثل یک طرف پله یا ستون پله (ستون پله در 2 مرحله اجرا میشود و در هر کدام از مراحل حجم بتنریزی کمی داریم).
1-2 در دستگاه بتونیر:
بتونیر دستگاهی است شامل یک استوانه دوار که مصالح در آن مخلوط میشوند و یک پاکت که مصالح در درون آن قرار میگیرند و به درون استوانه هدایت میشوند این دستگاه با گازوئیل کار میکند.
حجم مصالحی که در داخل بتونیر قرار میگیرند بیشتر از حجم مصالحی است که در خلاطه قرار میگیرند اما سرعت آن کمتر از خلاطه است.
از بتونیر بیشتر در مواقع بتنریزی دیوار برشی و ستونها استفاده میشود.
1-3 با خلاطه:
این دستگاه کوچکتر و سبکتر از بتونیر است و توسط گازوئیل کار میکند.
عمدتاً در بتنریزی سقف از این نوع بتنساز استفاده میشود.
میزان و نوع مصالح بهکار رفته رد ساختن بتن به طرح اختلاط بتن بستگی دارد.
در مورد ستونها بتنها با استفاده از بتونیر ساخته میشوند سپس از داخل استوانه به داخل ظرفهای مخصوص حمل بتن که انتهای آن یک صفحه متحرک برای خارج کردن بتن دارد ریخته میشود.
این ظرف توسط بالابر به طبقه موردنظر انتقال پیدا میکند و در آنجا با آزاد کردن صفحه زیر طرف در داخل چرخدستی ریخته میشود و توسط چرخدستی به محل بتنریزی انتقال پیدا میکند.
2) ریختن بتن در قالب (مرحله اول)
طبق اصول علمی حداکثر ارتفاع ریختن بتن باید 60/1 باشد ولی اکثراً در بتنریزی ستونها این مسئله رعایت نمیشود.
ابتدا زمینی که بتن باید روی آن ریخته شود و همچنین سطلهایی که بتن باید درون آنها ریخته شود تمیز و مقداری با آب خیس شوند با توجه به مطلب گفتهشده یک نفر در بالای ستون و بر روی یک وسیله بلند میایستد تعدای سطل در پاین قرار داده میشود. بتن آوردهشده روی زمین ریخته میشود و سپس داخل سطلها قرار داده میشود سطلها دستبهدست به بالای ستون برده میشود و توسط فرد موردنظر داخل ستون ریخته میشود.
3) ویبره (مرحله 1)
پس از این که بتن تا یک ارتفاعی داخل ستون بالا رفت ویبره به بالای ستون انتقال مییابد خرطوم آن داخل بتن فرو میرود و بتن ویبره میشود.
4) ریختن بتن (مرحله 2)
بعد از ویبرهکردن بتن، بتنریزی ادامه پیدا میکند منتها سؤال اینجاست که چهطور مشخص کنیم که تا ارتفاع موردنظر در نقشه بتن بریزیم؟ برای این منظور ستون را شیلنگ تراز میکنند ارتفاع ستون را روی قالب مشخص میکنند بعد در محل نشانهگذاریشده میخ میکوبند و بعد تا آن ارتفاع بتن میریزند.
5) ویبره (مرحله 2)
بعد از اتمام بتنریزی، بتن را از محلی که قبلاً ویبره کرده بودند به بالا ویبره میکنند از آنجا که بتن بعد از ویبره افت ارتفاع پیدا میکند لازم است بتن حتماً تا ارتفاع میخ باشد اگر پایینتر از میخ بود دوباره بتن میریزیم یا از همان ابتدا کمی بالاتر از میخ بتن میریزیم تا بعد از ویبره به ارتفاع میخ برسد.
محسن شفیعی
سهشنبه 8 شهریورماه سال 1390 ساعت 12:59 ب.ظ
با عرض سلام و تشکر خدمت آقای شفیعی
سوالی داشتم که آیا برای تراز کردن ستون به غیر از شاقول از ابزار دیگری مثل تراز دیجیتال یا تراز حبابی هم میشود استفاده کردوکدام دقیق تر هست
با تشکر
سلام دوست گرامی
شاقول راه مناسبی است ضمنا بستن ریسمان در دو سر سمت بالا و پایین نیز راه کار مناسبی است