فتح الله شفیعی

مهندسین عمران روستای بردکوه

فتح الله شفیعی

مهندسین عمران روستای بردکوه

مدیریت ونگه داری ساختمان

تعمیر و نگهداری ساختمان

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1-    دیوار دوم کانال را متصل به محوطه به خاطر پیشگیری از رانش خاک و به اندازه یک تا 5/1 آجر می سازیم .

2-    نزدیک به کف فضا و سطح زمین ، محوطه را با ملات ماسه و آهک و یا ماسه و سیمان ، طاق ضربی یک آجره با دور کافی پوش می دهیم.

3-    پس از اجرای طاق ضربی ، کفسازی محوطه ، فضای همجوار دیوار ودیگر تعمیرات را انجام می دهیم . در مجموع ، وجود کانال باعث می شود که نفوذ و حرکت رطوبت به ساختمان ، فاصله ای به وجود آید .

زهکشی در اطراف ساختمان :

چنانچه نفوذ آب و رطوبت بحدی باشد که اجرای کانال و نصب هواکشها موثر نباشد اقدام به زهکشی می کنیم . زهکشی به طرق مختلف انجام می شود در زیر یک روش اصولی آن را توضیح می دهیم :

1-     با رعایت فاصله ای به اندازه 5/1 متر ویا بیشتر ، اطراف ساختمان ، کانال حفر می کنیم .

2-     ارتفاع کانال باید پایین تراز سطح زیرپی باشد درضمن ، کفسازی بتونی باید بترتیبی که گفته شد به صورت شیبدار از دو طرف هم از طرف طولی وهم از طرف عرضی کانال وبه صورت ماهیچه باشد .

3-     دو دیوار کانال ، یکی در جهت ساختمان به طور معمولی ودیگری ، یعنی دیوار مقابل آن در سمت محوطه به شکل مشبک ، جهت کشش آب به درون کانال بنایی روی آن با در پوش مسدود می شود .

4-     سرعت شیب برای کشش آب را باید به طور متناسب انتخاب کنیم تا آب حاصله از مسیر به درون چاهک و یا چاه سرازیر شود .

5-     با رعایت طوقه چینی با درپوش ، سرچاهک یا چاه راهم مسدود می کنیم

خنثی سازی حرکت تارهای مویین رطوبت به وسیله بلوکاژکف :

رطوبتی که از قسمتهای خارجی با چکه کردن لوله های آب و یا فاضلاب پدید می آید ، کف فضاها را مرطوب می کند در بعضی موارد رطوبت از قسمتهای خارجی بر تارهای رطوبت و یا زیر آن نفوذ می کند و بعد به طرف فضاها کشیده می شود که درمجموع تارهای رطوبت پیش می روند وخود را به کفپوشها می رسانند . به این ترتیب مشکلاتی از نظر بهداشتی و همچنین خسارات مادی به ساختمان وارد می شود .

روش پیشگیری :

1-    موزاییک فرش قسمتهای مذکور را با رعایت اصولی ، طوری جمع آوری می کنیم که پس از اجرای بلوکاژ، ازآنها بتوان استفاده کرد .

2-    خاک کف را به ارتفاع 50تا 60 سانتیمتر ویا بیشتر برمی داریم واصطلاحا کفسازی را خالی می کنیم .

3-    این منطقه را 20 تا 30 روز درکوران هوا قرار می دهیم .درصورت لزوم ، یا خشک کردن مصنوعی سطح دیوارپی و کرسی چینی ، آنها را کاملا خشک و آماده مراحل بعدی می کنیم .

 

 

عمل بلوکاژ :

1-     چنانچه اثر رطوبت تا حدی باشد که با بلوکاژکردن بتوانیم رطوبت را در کفسازی مهار کنیم ، این عمل را انجام می دهیم .

2-     از سنگهای مدود رودخانه ای  در ابعاد بزرگ استفاده می کنیم و آنها را با در نظر گرفتن فضاهای خالی روی یکدیگر می چینیم .

3-     پس از تسطیح سطوح ذکرشده عمل موزاییک فرش ودوغاب ریزی را انجام می دهیم .

پیشگیری به وسیله کفسازی :

چنانچه اثر رطوبت بحدی باشد که فضاهای خالی نتوانند پیشگیری لازم را انجام دهند، رطوبت از جداره سنگها به طرف بالا کشیده می شود . در این وضعیت می توان از دو روش استفاده کرد :

-         پس از ماکادام چینی ،سطح روی آن را با لاشه سنگ مسدود وغلتک می کنیم .سپس به اندازه 4 سانتیمتر برسطح بلوکاژبتون سبک می کشیم .

-         برای به وجود آمدن سطحی صاف در زیر قیراندود به هنگام بتون ریزی با ماله آن را اصطلاحا لیسه می زینم برای از بین بردن کرموها پودرسیمان می پاشیم وسطح را صیقلی می دهیم .

-         بعد از خودگیری و خشک شدن بتون ، سطح را یک لایه قیراندود می کنیم .  قیراندود باید طوری انجام شود که به اطراف بند انبساط برگردد در ضمن ، مصالح به کار رفته جهت بندانبساط باید با رعایت عدم پیوند با قیر اندود مذکور انجام شود .

موزاییک فرش :

2-   قبل از سرد شدن لایه قیر در قشر انتهایی ، با ماسه بادی به اندازه 5/2 تا 3 سانتیمتر سطح قیراندود را می پوشانیم .

3-   عمل موزاییک فرش را با ملات ماسه و سیمان طوری انجام می دهیم که ماسه های پهن شده به طور آزاد و اسفنجی عمل کنند تا قیر اندود محافظت شود . چنانچه ملات زیر موزاییک به صورت شل مصرف شود ، ماسه بادی با ملات زیر موزاییک پیوند می خورد که این کار اصولی نیست . چنانچه از وجود ماسه بادی روی قیر اندود استفاده نکنیم خطر سوراخ شدن سطح به وسیله لبه های تیز ماسه های ملات وجود دارد .

1-     در این روش می توانیم ماکادام ریزی انجام ندهیم ، اما باید از بتون معمولی به ضخامت 7-10 سانتیمتر با عیار کافی استفاده کنیم .سپس سطح آن را صیقل دهیم و بعد دو لایه قیر اندود کنیم و پس از استفاده می کنیم باید سطح زیر بتون را کاملا غلتک بزنیم تا زمین متراکم شود .

2-     یک لایه سنگ به قطر 5 سانتیمتر را بر سطح مذکور فرش ، و عمل غلتک زنی را تکرار می کنیم در این صورت شکسته شدن بتون از بین می رود در این روش پیوند بین بتون وزمین به طور مرحله ای انجام می شود .

3-     بعد از مرحله کفسازی تعمیرات "ازاره " را تا ارتفاعی که لازم است با مصالح مختلف انجام می دهیم .

 

 

روش ترمیم قیراندود :

اثر رطوبت در زیر طاق و بیشتر در ناحیه ناودان به وجود می آید که محل نفوذ سوراخ را تا حدودی نشان می دهد با برداشتن آسفالت محل مذکور سطح قیراندودرا جارو می کنیم و ناخنکهای آن را می گیریم ودر ابعاد بیشتری ازسطح قیرگونی قبلی در ناحیه ناودانی قیر مذاب را با پارو طوری پهن می کنیم که کوچکترین منفذی وجود نداشته باشد گونی را می کشیم و در محل پهن می کنیم به طوری که قیر داغ از سطح چشمه های گونی نفوذ کند سپس قیر مذاب را بر سطح گونی جهت اندود عایق می کشیم به همین ترتیب دو لایه گونی و سه لایه قیر کشیده می شود محل کفخواب را با توپی یا مصالح دیگر می بندیم . سطح پشت بام را آب می بندیم . فردای آن روز چنانچه زیر سقف چکه نکند و رطوبتی نداشته باشد آسفالت می ریزیم و قسمتهای دیگر رویه آن را ترمیم می کنیم .

لازم به ذکر است چنانچه ترمیم عایق در ناحیه کفخوای باشد عمل قیراندود روی کفخواب را باید با دقت انجام داد گونی محل سوراخ آبرو را برید سطح داخلی لوله را قیراندود کرد وگونیهای بریده شده را به قسمتهای درون لوله کفخواب برگرداند .

 

 

 

 

 

 

کیفیت آسفالت :

آسفالت از ترکیب دانه های ریز ماسه همراه با مقدار کافی از قیر کاملا مذاب (نه زیاد ونه کم ) به وجود می آید .

چنانچه مقدار قیر مصرفی زیاد باشد ممکن است آسفالت در زمستان بشکند ویا در تابستان به حالت خمیری درآید .

چنانچه مقدار قیر از حد لازم کمتر باشد ، حالت چسبندگی لازم بین دانه هابه وجود نمی آید درهرصورت دانه های ماسه در دیگ کاملا خشک می شود وپس از زیرو روکردن وداغ شدن کامل آن قیر به طور آهسته برسطح ماسه روان و زیر و رو می شود .

پخش آسفالت : عمل زیر ورو کردن دانه ها بقدری ادامه پیدا می کند تا آسفالت ممزوج با قیر مذاب اما درحد کافی به دست آید در اصطلاح قیر کاری به این حالت (روغن آمدن آسفالت ) می گویند .

 

 

 

 

 

 

 

 

قابل توجه اینکه اگر حرارت لازم از 150 درجه زیادتر شود خطر اشتغال در دیگ آسفالت پزی پیش می آید وبه اصطلاح آسفالت سوخته خواهد شد . اگر بر اثر حرارت زیاد خطر اشتعال وجود نداشته باشد ، چسبندگی قیر با دانه ها از بین می رود . رنگ قهوه ای آسفالت داغ نشانگر معیوب شدن آن است همچنین دانه های بدون قیر پس از سرد شدن نیز بیانگر همین مطلب است . بترتیبی که گفتیم ترمیمی با دانه های زیر 36/2 میلیمتر به طور اصولی پخته و آماده می شود . قبلا از استفاده آسفالت باید با جارو نرمه و یا چتکه گونی را به مقدار لازم از قیر سطح را آغشته کنیم . سپس آسفالت را در محل رها می کنیم بعد آن را تسطیح می کنیم وبا رعایت ضخامت بیشتر پس از غلتک زدن مداوم آن را همسطح آسفالت قدیمی می کنیم . زمانی که آسفالت در حال سردشدن است ، روی آن پودر سنگ می باشند تا سوراخهای بسیار ریز در سطح آن از بین برود . 

ترمیم ترکهای آسفالت :

درمواردی براثر شمشه گیری زیر کار برای شیب بندی و عدم زیر سازی اطراف شمشه ها ، ترکهایی در آسفالت پشت بام به وجود می آید همچنین چکه کردن آب و یا شره کردن آن از زیر کولر به روی آسفالت و فعل و انفعالات محلولهای درآب بر قیر آسفالت اثر می گذارد و باعث پوسته پوسته شدن آن در مسیر حرکت آب می شود .دراین حالت قیرگونی زیر آسفالت سالم است وبا ترمیم آسفالت می تان مدتی از آن استفاده کرد.

 

 

نحوه اجرا :

محل درزویا سطوح پوسته شده آسفالت را با لبه تیز تیشه به آرامی آن قدر می تراشیم تا به سطح قیر اندود برسیم سطح ترک بازشده را کاملا جارو و گردزدایی می کنیم و بترتیبی که ذکر شد با جارو نرمه یا چتکه به مقدار کافی قیر اندود می کنیم سپس آسفالت را با کمچه پهن می کنیم طوری که در ترک و درز باز شده کاملا نشست کند . سپس با تخته ماله کاملا می کوبیم وسطح اضافی آن را نیز با کمچه ویا کاردک می تاشیم چنانچه سطح بند پرشده به اندازه دو تا سه میلیمتر بلندتر باشد خیلی بهتر از همسطح شدن ویا گود بودن آن است زیرا اگر ارتفاع آسفالت ترمیم شده از آن حد کمتر باشد خطر یخزدگی درآن وجود دارد . به طور کلی ضخامت آسفالت ترمیم شده باید در حدی باشد که خطر طبله و بلند شدن آن بر اثر یخزدگی وجود نداشته باشد .

نفوذ آب در پشت بام :

درمواردی نفوذ آب باران و برف در ترکها ویا موزاییکهای شکسته بام به شکل خفیف باعث نفوذ رطوبت به قسمتهای زیرین پوشش سقف می شود که در این صورت رنگ سقف پوسته  می شود و در اثر رطوبت دائمی گچکاری طبله می کند .

 

 

 

 

 

پرکردن ترکهای مویین :

قیرهای مایعی رقیقی در قوطیهای دربسته به نام "بتومن" است که می توان آنها را در روغندانهای بزرگ ریخت و بلافاصله قیر آماده سرد وکاملا روان را با فشار در دل ترکها تزریق کرد . قیر مذکوردر زیر ترکها اثر می کند و پس از گذشت مدت زمانی ،اثر هوا باعث فعل و انفعالات شیمیایی درآن  می شود و خود را می گیرد .

قیر بندیس : چنانچه قیر بتومن در دسترس نباشد می توان از قیر "بندیس " که از خانواده همان ترکیبات و بمراتب رقیقتر از قیر بتومن استاستفاده کرد این قیر را پمپاژ می کنند ودر عایق سازی شاسی و صندوق عقب انواع اتومبیلها به کار می برند. این قیر بسیار روان است واز آن می توان به کمک روغندان درآب بندی کردن درزها و جلوگیری از نفوذرطوبت به قسمتهای زیرین طاق استفاده کرد .

ترمیم ترکهای سطح آسفالت توسط عایق ایزوسیل :

ایزوسیل عایقی است که جهت ترمیم ترکهای به وجود آمده در سطح آسفالت به کار می رود . از این عایق می توان در قسمتهای که " آسفالت شن نما " شده است و همچنین قسمتهای گود سطح آسفالت که آب درآن جمع می شود استفاده کرد در این روش ترمیم سطح آسفالت می تواند حدود شش ماه دوام داشته باشد .

 

 

 

 

 

تعویض قیر اندود و آسفالت معیوب :

گاهی ترمیم وبه اصطلاح لکه گیری قیراندود و آسفالت نمی تواند سطح پشت بام را عایق و آب بندی کند به این خاطر باید کل آسفالت و قیر اندود عوض شود که مراحل اجرای آن به شرح زیر است :

1-        آسفالت و قیر اندود را به آرامی وبا ملایمت برمی داریم معمولا هنگام برداشتن آسفالت به علت چسبندگی قیر مصالح زیر قیر اندود نیز بلند می شود دراین صورت شیب بندی با کرم بندی و شمشه گیری و پر کردن متن شمشه ها باید دوباره اجرا شود . معمولا تسطیح سطوح بین شمشه ها را با مصالح سبکی مانند پوکه ، کفبادهای ذغال سنگ ، پوکه معدنی ویا مصالح دیگر انجام می دهیم با سیمانی با عیار کافی مخلوط می کنیم ودر زیر سازی قیر اندود به کار می بریم .

2-        پس از شیب بندی با ملات ماسه و سیمان صیقلی ، زیر سازی قیر اندود را انجام می دهیم .

4-     معمولا قیر معدنی برای هر متر مربع ، از قرار سه لایه قیر ودو لایه گونی 3 کیلوگرم است اما در اثر غیر هموار بودن اندود ماسه و سیمان و وجود خلل و فرجها ، مقدار قیر مصرفی افزایش می یابد .

5-     مقدار اضافه قیر مصرفی در زمستان با کوچکترین ضربه ای خرد و در تابستان از نادوانی سرازیر می شود .

 

 

 

 

 

پیشگفتار :

اجرای ساختمانهای آجری ، اسکلت فلزی و بتونی در مقیاس کوچک و یا بزرگ به آگاهی از یک سلسله مسائل فنی که به دانش رشته های مختلف ساختمان بستگی دارد، نیازمند است . بدیهی است عدم توجه به مسائل تئوری معماری ، محاسباتی و تاسیساتی در اجرا و ساخت اشکالاتی را در پی خواهد داشت که بزودی به تعمیر محافظت کنیم وضمن اجرای اصولی تعمیر عمر مفید ساختمان را تثبیت نماییم . علم تعمیر و نگهداری ساختمان بسیار گسترده است و به مصالح شناسی ، سناخت اجزای ساختمان و در مواردی محاسبات دقیق ، نقشه کشی ، نقشه خوانی و در مجموع به اجرای فنی ،اصولی و علمی و نیز به تجربه ، خلاقیت و ابتکار نیاز کامل دارد . چرا که در بعضی مواقع ، اشتباه در تعمیر سختمان خسارات مالی و جانی جبران ناپذیری در برخواهد داشت .

● چند راهنمایی کلی برای نصب عایق ها :

عایق ها در صورتی خوب کار خود را نجام می دهند که به طور صحیح نصب شده باشند.موارد زیر به شما کمک می کند تا بهترین کارایی از عایقهایی که نصب می کنید ببینید :

▪ هرگز عایق را فشرده نکنید .عایق باید پس از نصب همان ضخامت اولیه خود را داشته باشد در غیر این صورت مقدار مقاومت حرارتی آن کاهش می یابد و نمی توان آن طور که انتظار می رود جلوی انتقال حرارت را بگیرد .

▪ عایق کاری را به طور کامل روی تمام سطح انجام دهید . چرا که اگر تنها ۵% از سطح خالی بماند ، ممکن است تا ۵۰% از کارایی عایق کاری کاسته شود .

▪ مواد عایق را باید خشک نگه داشت ، زیرا به استثنای پلی استایرن که نسبت به آب مقاوم است ،بقیه عایق ها بر اثر رطوبت کارایی آنها پایین می آید . در برخی عایق های آزاد مقدار مقاومت حرارتی متناسب با تراکم عایق است نه ضخامت آن . در این عایق ها ، مقدار مقاومت ممکن است بعد از مدتی تا ۲۰% کاهش یابد . از این رو باید بعد از نصب کننده عایق تضمین گرفت .

▪ از عایق های آزاد در سقف هایی که شیب زیادی دارند استفاده نکنید.

▪ در صورت استفاده از عایق های بازتابنده باید حتما پشت آنها یک لایه هوای ساکن به ضخامت ۲۰ میلی متر وجود داشته باشد.تمام سوراخها و پارگی ها و درزها باید با نوارچسب پوشیده شوند.

▪ اطراف کابل های برق و لوازم الکتریکی را هرگز عایق کاری نکنید ،ایمن بودن عایق کاری باید توسط یک فرد متخصص بررسی شود .

▪ در فاصله کمتر از ۹۰ میلی متر فنهای خروجی عایق نصب نکنید .

در فاصله کمتر از ۲۵ میلی متر حبابهای لامپ و سرپیچ آنها عایق کاری نکنید
 
مصالح ساختمانی ـ فرآورده‌های عایقکاری حرارتی، 

تعیین طول و عرض ـ روش ‌آزمون:

 

استاندارد “مصالح ساختمانی-فرآورده‌های عایقکاری حرارتی، تعیین طول و عرض-روش ‌آزمون”، که پیش نویس آن توسط مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن در کمسیون های مربوط تهیه و تدوین شده و در هشتادو ششمین جلسه کمیته ملی استاندارد مصالح ساختمانی.مورخ 25/9/1382.مورد تاُیید قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب بهمن ماه 1371 به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می‌شود.

برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت‌های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات استاندارد‌های ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هرگونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استاندارد‌ها ارائه شود، در تجدید نظر بعدی مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ملی ایران باید همواره از آخرین تجدید نظر آنها استفاده کرد.

در تهیه این استاندارد سعی شده است که ضمن توجه به شرایط موجود و نیازهای جامعه، در حد امکان بین این استاندارد و استانداردهای بین المللی  و استاندارد ملی کشورهای صنعتی و پیشرفته هماهنگی ایجاد شود.

منبع و ماخذی که برای تهیه این استاندارد به‌کار رفته به شرح زیر است:

 

تعیین مقاومت کششی عمود برسطوح- روش آزمون :

 

1 هدف

این استاندارد الزامات و روش‌های کار برای تعیین مقاومت کششی عمود بر سطوح یک فرآورده‌ را معین می‌کند.

2 دامنه کاربرد

این روش آزمون استاندارد برای فرآورده‌های عایقکاری حرارتی کاربرد دارد.

3 مراجع الزامی

مدارک الزامی زیر حاوی مقرراتی است که در متن این استاندارد به آنها ارجاع داده شده است. بدین ترتیب آن مقررات جزئی از این استاندارد محسوب می‌شود. در مورد مراجع دارای تاریخ چاپ و / یا تجدید نظر، اصلاحیه‌ها و تجدید نظر‌های بعدی این مدارک مورد نظر نیست. معهذا بهتر است کاربران ذینفع این استاندارد امکان کاربرد آخرین اصلاحیه‌ها و تجدید نظر‌های مدارک الزامی زیر را مورد بررسی قرار دهند. در مورد مراجع بدون تاریخ چاپ و / یا تجدید نظر، آخرین چاپ و / یا تجدید نظر آن مدارک الزامی ارجاع داده شده مورد نظر است.

استفاده از مراجع زیر برای کاربرد این استاندارد الزامی است :

 

-ISO 5725-1 Accuracy (trueness and precision) of measurment methods and results-Part 1: General principles and definitions

-ISO 5725-2 Accuracy (trueness and precision) of measurment methods and results-Part 2: Basic method for the determination of  principles and definitions

- EN 12085:1995 Thermal Insulating Products for Building Applications -Determination of Linear Dimensions of test specimens

 

4 تعاریف

 برای مقاصد این استاندارد، تعریف زیر بکار می‌رود:

مقاومت کششی عمود بر سطوح،  : حداکثر نیروی کششی ثبت شده عمود بر سطوح فرآورده ‌ در حین عملیات کشش، تقسیم بر مساحت مقطع عرضی آزمونه

5  اصول

یک آزمونه بین دو ورق یا دو بلوک صلب که به دستگاه آزمایش مقاومت کششی بسته شده‌اند متصل و با یک سرعت معین از دو طرف کشیده می‌شود. حداکثر نیروی کششی ثبت و مقاومت کششی آزمونه محاسبه می‌گردد.

6  وسایل

6-1 دستگاه آزمون کشش، که برای محدوده نیرو و جابجایی مربوط مناسب باشد، با قابلیت سرعت فک ثابت 10 میلیمتر بر دقیقه با دقت  10±   درصد و با قابلیت اندازه‌گیری نیرو با دقت  1± درصد

6-2 ورق‌ها یا بلوک‌های صلب ، با ملحقات خود تنظیم شونده برای جلوگیری از توزیع غیر یکنواخت تنش کششی در حین آزمایش.

مثال‌هایی از ترتیب‌های مناسب اتصال آزمونه در شکل 1 نشان داده شده است.

6-3 چسب مورد مصرف، برای اتصال آزمونه بین ورق‌ها یا بلوک‌های صلب :

-         چسب نباید لایه‌های سطحی فرآورده را تقویت یا معیوب نماید.

-         از مصرف چسب‌های داغ چنانچه به فرآورده آسیب می‌رساند باید اجتناب شود.

-          هرنوع حلال مورد استفاده باید با فرآورده سازگار باشد.

یادآوری: هرگونه تجهیزات آزمایشی که نتایج یکسان با حداقل همان دقت را بدست دهد قابل استفاده است.

7  آزمونه‌های مورد آزمون

7-1 ابعاد آزمونه‌‌ها

ضخامت آزمونه‌‌ها باید برابر ضخامت فرآورده‌ اولیه، شامل هر پوسته، پوشش و یا روکش باشد.

آزمونه‌ها باید به شکل منشور‌هایی با سطح مقطع مربع با ابعاد توصیه شده بشرح زیر باشند :

 

 

50 میلیمتر  ×50 میلیمتر یا

100 میلیمتر ×100 میلیمتر یا

 150میلیمتر   ×150 میلیمتر یا

  200 میلیمتر ×200 میلیمتر یا

 300 میلیمتر ×300 میلیمتر

ابعاد مورد استفاده باید همان ابعاد مشخص شده در استاندارد ویژگی فرآورده مربوط باشد.

 

یادآوری : در صورت نبود ‌ استاندارد ویژگی فرآورده یا هرگونه مشخصات فنی دیگر، ابعاد آزمونه‌ها

می‌تواند با توافق تعیین گردد.

 

ابعاد خطی باید مطابق با EN12085   و با دقت 5/0 ±  درصد تعیین شود.

7-2 تعداد آزمونه‌ها

 تعداد آزمونه ها باید مطابق با تعداد مشخص شده  در استاندارد ویژگی فرآورده‌ مربوط باشد ، اگر تعداد مشخص نشده است، حداقل 5 آزمونه باید بکار رود.

 

یادآوری: درصورت نبود استاندارد ویژگی فرآورده‌ یا هرگونه مشخصات فنی دیگر، تعداد آزمونه‌ها را می‌توان با توافق تعیین نمود.

7-3  آماده‌سازی آزمونه‌ها

آزمونه‌ها باید از فرآورده‌  به ترتیبی بریده شوند که سطح آزمونه عمود بر جهتی باشد که نیروی کششی بر فرآورده‌ در حین بهره برداری اعمال می‌شود.

آزمونه‌ها باید به روش‌هایی آماده‌سازی شوند که ساختار اولیه فرآورده‌ را تغییر ندهند. هرگونه پوسته، پوشش و یا روکش باید برجای بماند. آزمونه‌ها باید نماینده فرآورده باشند و ترجیحاً از فواصلی کمتراز 15 میلیمتر از لبه‌های فرآورده برداشته نشوند تا از تاًثیر هرگونه آسیب احتمالی ناشی از حمل اجتناب گردد.

برای فرآورده‌های با سطوح نامسطح یا ناموازی، یا آنهایی که دارای پوسته‌ها ، روکش‌ها و یا پوشش‌هایی هستند، آماده‌سازی آزمونه‌ها باید مطابق با استاندارد ویژگی فرآورده مربوط باشد.

رواداری موازی بودن یا تخت بودن بین دو سطح آزمونه، نباید بیش از 5/0 درصد طول ضلع

 آزمونه تا حداکثر 5/0 میلیمتر باشد.

قبل از تنظیم شرایط ، آزمونه‌ها باید با استفاده از چسبی مناسب به دو ورق یا دو بلوک صلب متصل شوند.   

الف : 1- پیچ   2 - محور متصل کننده 3 - بلوک‌های فلزی   4 - چسب    5 آزمونه

ب : 1- صفحه صلب    2 - چسب      3 آزمونه

شکل1 : مثال‌هایی از ترتیب‌های مناسب برای اتصال آزمونه

 

7-4  شرایط تثبیت آزمونه‌ها

آزمونه‌ها (بهمراه دو ورق یا بلوک صلب ) باید برای حداقل 6 ساعت در دمای  5   ± 23  درجه سلسیوس قرار داده شوند. در صورت اختلاف نظر، آزمونه‌ها در دمای 2  ± 23  درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ± 50  درصد  برای زمان معین شده در استاندارد ویژگی فرآورده‌ مربوط قرار گیرند.

 

یادآوری : سایر شرایطی که همان نتایج را بدست دهد می‌توان بکار برد.

 

8  روش کار

8-1 شرایط آزمون

آزمون باید در دمای 5 ± 23 درجه سلسیوس انجام شود. در صورت اختلاف‌نظر باید آنرا در دمای 2 ± 23 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ± 50 درصد انجام داد.

8-2 روش آزمون

مساحت مقطع عرضی آزمونه‌ها را مطابق با EN12085  تعیین ‌کنید.

 

یادآوری : مساحت را ترجیحاً قبل از اتصال آزمونه به دو ورق یا بلوک صلب تعیین کنید.

 

 

 

آزمونه‌ را همراه اتصالات ورق‌ها یا بلوک‌ها به دستگاه مقاومت کششی متصل کنید و نیروی کششی را با سرعت ثابت فک متحرک، افزایش دهید (بند 6-1 را نگاه کنید)  تا گسیختگی اتفاق افتد.

حداکثر نیروی کششی را به کیلونیوتن یادداشت کنید.

به نحوه گسیختگی فرآورده‌، پوسته، روکش و یا پوشش توجه کنید.

هر آزمونه‌ای را که در لایه چسب بین آزمونه و ورق‌ها یا بلوک‌های صلب، شکست کلی یا جزیی نشان دهد ‌کنار گذارید.

9 محاسبه و بیان نتایج

مقاومت کششی عمود بر سطوح،  ، را به کیلو پاسکال با استفاده از رابطه زیر محاسبه کنید:

 

که در آن :

 Fm: حداکثر نیروی کششی ثبت شده، به کیلو نیوتن

A : مساحت مقطع عرضی آزمونه، به مترمربع

l  و b : طول و عرض آزمونه ، به متر

نتیجه باید بصورت مقدار میانگین مقادیر اندازه‌گیری شده با دو رقم معنی دار بیان شود.

 

یادآوری: نتایج آزمون با آزمونه‌های دارای ابعاد مختلف ممکنست متفاوت باشد.

10  دقت روش

با استفاده از تجربه آزمون‌های بین آزمایشگاهی، که از وسایل آزمون و آماده‌سازی آزمونه قابل مقایسه استفاده شده است ، دقت مقاومت کششی عمود بر سطوح،  ، را می‌توان بصورت زیر تخمین زد.

95 درصد حد تکرارپذیری :                          تقریباً 5 درصد

95 درصد حد تجدید پذیری :                       تقریباً 15 درصد

واژه‌های یاد شده مطابق با آنچه در استانداردهای  ISO 5725-1,-2تعریف شده است بکار می‌رود.

11  گزارش آزمون

گزارش آزمون باید شامل موارد زیر باشد:

الف) رجوع به این استاندارد ملی

ب) مشخصات فرآورده‌ :

1)               نام فرآورده‌، کارخانه، تولیدکننده یا عرضه کننده

2)               شماره کد تولید

3)               نوع فرآورده‌

4)               بسته‌بندی

5)               شکل فرآورده‌ هنگام تحویل به آزمایشگاه

6)               سایر اطلاعات مناسب (مانند ابعاد اسمی ، چگالی اسمی)

پ) روش آزمون :

1)               سابقه قبل از آزمون و نمونه برداری (مانند نام نمونه بردار ، محل نمونه برداری)

2)               تنظیم شرایط آزمون

3)               هرگونه انحراف از بند های 7 و 8 روش آزمون

4)               تاریخ آزمون

5)               ابعاد و تعداد آزمونه‌ها

6)               اطلاعات کلی مربوط به آزمون ( مانند نوع چسب و محلی که گسیختگی اتفاق می‌افتد). 

7)               هر اتفاقی که ممکن است بر نتایج اثر گذاشته باشد

 

یادآوری : اطلاعات درباره دستگاه و مشخصات آزمایش کننده باید در آزمایشگاه در دسترس باشد ولی نیازی نیست که در گزارش درج گردد.

 

ت) نتایج : کلیه مقادیر بصورت جداگانه و میانگین مقادیر

 

مصالح ساختمانی- فرآورده‌های عایقکاری حرارتی- تعیین تغییر شکل- در شرایط بار فشاری و دمای مشخص-روش آزمون:

 

1      هدف

هدف از تدوین این استاندارد مشخص نمودن تجهیزات و روش‌های کار برای تعیین تغییر شکل ایجاد شده، در شرایط مشخص بار فشاری، دما و زمان است.

 

2      دامنه کاربرد

این استاندارد برای فرآورده‌های عایقکاری حرارتی کاربرد دارد.

 

7-       مراجع الزامی

مدارک الزامی زیر حاوی مقرراتی است که در متن این استاندارد به آنها ارجاع داده شده است. بدین ترتیب آن مقررات جزئی از این استاندارد محسوب می‌شود. در مورد مراجع دارای تاریخ چاپ و / یا تجدید نظر، اصلاحیه‌ها و تجدید نظر‌های بعدی این مدارک مورد نظر نیست. معهذا بهتر است کاربران ذینفع این استاندارد امکان کاربرد آخرین اصلاحیه‌ها و تجدید نظر‌های مدارک الزامی زیر را مورد بررسی قرار دهند. در مورد مراجع بدون تاریخ چاپ و / یا تجدید نظر، آخرین چاپ و / یا تجدید نظر آن مدارک الزامی ارجاع داده شده مورد نظر است.

استفاده از مرجع زیر برای کاربرد این استاندارد الزامی است :

-استاندارد ملی ایران شماره 7299 سال 1383 استاندارد مصالح ساختمانی- فرآورده‌های عایقکاری حرارتی- تعیین خواص انتقال بخار آب- روش آزمون

 

4 تعاریف

 برای مقاصد این استاندارد، تعریف زیر بکار می‌رود :

تغییر شکل نسبی، e : تغییر شکل نسبی(e)، کاهش ضخامت یک آزمونه تحت بار فشاری معین، بصورت درصدی از ضخامت اولیه آن است که در جهت بارگذاری فشاری اندازه گیری می‌شود.

 

5 اصول

بار فشاری مشخص به یک آزمونه اعمال می‌شود و تغییر شکل نسبی در دو مرحله، هر یک با شرایط متفاوت دما و زمان اندازه‌گیری می‌گردد.

 

6 تجهیزات

6-1 وسایل، با قابلیت اندازه گیری ابعاد خطی آزمونه ها مطابق استاندارد ملی ایران شماره 7298

با دقت 5/0 درصد برای طول و عرض و 1/0 میلیمتر برای ضخامت.

6-2 گرمخانه (آون)، با ترموستات و جریان اجباری هوا، با قابلیت نگهداری دمای لازم با دقت

 1±  درجه سلسیوس

6-3 دستگاه بارگذاری، شامل دو ورق تخت، که یکی از آن دو باید متحرک باشد به صورتی

 که آزمونه را بتواند در جهت قائم بفشارد. ورق متحرک باید خود تنظیم شونده باشد. ورق‌ها باید این قابلیت را داشته باشند که به آهستگی بارگذاری کرده و تغییر شکل پیدا نکنند به گونه‌ای که در طول آزمون تنش استاتیکی بیشتر از  5±  درصد تغییر نکند (شکل1 و جدول1).

1- اندازه‌گیر عقربه‌ای  2- گرمخانه  3- پل بار‌گذاری  4 –ورق توزیع بار( خود تنظیم شونده متحرک)

5- آزمونه  6- فک  7- بارگذاری با وزنه  8 – بار

شکل 1 : مثال‌هایی از دستگاه آزمون

 

7 آزمونه‌ها

7-1  ابعاد آزمونه‌ها

 ضخامت آزمونه ها باید همان ضخامت فرآورده‌ اولیه باشد و حداقل 20 میلیمتر باشد.

آزمونه‌ها باید بصورت مربع بریده شده و دارای اضلاع با ابعاد توصیه شده به شرح زیر باشند :

 50 میلیمتر  ×50 میلیمتر  یا

100 میلیمتر ×100 میلیمتر یا

 150میلیمتر   ×150 میلیمتر یا

 200میلیمتر   ×200 میلیمتر یا

 300  میلیمتر   ×300 میلیمتر

طول ضلع باید مساوی یا بزرگتر از ضخامت باشد. ابعاد  بکار برده شده باید همان ابعاد مشخص شده در استاندارد ویژگی فرآورده مربوط باشد.

 

یادآوری : در صورت نبود ‌استاندارد ویژگی فرآورده مربوط یا هرگونه مشخصات فنی دیگری ، ابعاد آزمونه‌ها می‌تواند با توافق تعیین گردد.

 

رواداری موازی بودن دو سطح آزمونه نباید بیشتراز 5/0 درصد طول ضلع آن بوده و حداکثر 5/0 میلیمتر باشد.

اگر آزمونه تخت نباشد باید ساییده شود تا به صورت تخت در آید یا با استفاده از یک روکش مناسب، سطح آزمونه، برای آزمایش آماده شود. چنانچه آزمونه روکش شود ، نباید هیچ تغییر شکل مهمی در روکش بوجود آید در غیر اینصورت با کم کردن تغییر شکل روکش، محاسبات انجام گیرد.

7-2 تعداد آزمونه‌ها

 تعداد آزمونه ها باید همان تعداد مشخص شده در استاندارد ویژگی فرآورده‌ مربوط باشد، اگر تعداد مشخص نشده باشد حداقل 3 آزمونه برای هر یک از شرایط انتخاب شده بکار رود.

 

یادآوری : در صورت نبود استاندارد ویژگی فرآورده‌ مربوط یا هرگونه مشخصات فنی دیگر، تعداد آزمونه‌ها می‌تواند با توافق تعیین گردد.

 

7- 3   آماده سازی آزمونه‌ها

 آزمونه ها باید بصورتی بریده شوند که جهت بارگذاری بر فرآورده‌، مطابق جهت اعمال نیرو‌های فشاری به فرآورده‌ هنگام بهره برداری باشد.

 پوسته‌های سطحی طبیعی و هر پوشش‌ و یا روکش که جزء لاینفک فرآورده‌ هستند باید باقی بمانند.

یادآوری : روش‌های ویژه آماده‌سازی ، در صورت لزوم ، در استاندارد ویژگی فرآورده‌ مربوط یا هرگونه مشخصات فنی دیگر ارائه می‌شود.

7-4 تثبیت شرایط آزمونه ها

آزمونه ها باید تحت شرایط حداقل 6 ساعت در دمای 5±  23 درجه سلسیوس قرار گیرند. در صورت اختلاف نظر ، آزمونه‌ها باید در دمای 2±  23 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ± 50  درصد برای زمان معین، مطابق استاندارد ویژگی فرآورده‌ مربوط قرار گیرند.

درزبندی ساختمان:

نفوذ هوای بیرون به داخل ساختمان یکی از عمده ترین دلایل کاهش آسایش ساکنین است. این مشکل در همه ساختمانها، چه نوساز و چه قدیمی، میتواند وجود داشته باشد و مصرف سوخت را تا 25% بالا ببرد.

نفوذ هوا چگونه روی میدهد؟

نفوذ هوا به داخل ساختمان در مواقع زیر روی میدهد:

هنگامی که هوای گرم بالا میرود هوای سرد از لای درزها وارد ساختمان میشود و جای آن را میگیرد. وجود سقفهای بلند و نورگیرها و نیز باز بودن دودکش شومینه ها میتواند این پدیده را تشدید کند.

نیروی باد سبب میشود که هوا با فشار از لابه لای درزها وارد ساختمان شود.

بخاریها با سوزاندن هوای داخل ساختمان و فرستادن آن از راه دودکش به بیرون، موجب مکیده شدن هوای سرد بیرون به داخل ساختمان میشوند.

هواکشها ، کانالهای کولر و دریچه های تهویه هوا که گاهی در ساختمانها نصب میشوند باعث خروج هوای داخل ساختمان میشوند، سپس جای آنرا هوایی که از بیرون می آید میگیرد.

چگونه می توان محل های نفوذ هوا را یافت؟

برای این کار راههای گوناگونی وجود دارد، از جمله:

بسیاری از درزها را با نگاه کردن میتوان یافت. برای این کار دور تا دور درها و پنجره ها را خوب نگاه کنید و به دنبال درزهایی بگردید که نور از میان آنها پیداست.

هنگامی که باد می آید خوب گوش کنید و ببینید اطراف درها و پنجره ها زوزه میکشد یا نه.

ببینید در کنار درها و پنجره ها و شومینه، حرکت هوا را احساس میکنید یا نه. وجود چنین حرکتی نشاندهنده این است که هوا از آن نقطه وارد ساختمان می شود.

به حرکت پرده ها توجه کنید.

یک شمع روشن یا یک نوار خیلی باریک کاغذی را به محلی که به آن شک دارید نزدیک کنید. درصورت لرزش شعله یا نوار کاغذی مطمئن خواهید شد که در آن قسمت، هوا به داخل ساختمان نفوذ میکند.

نظرات 0 + ارسال نظر
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد