اصول طراحی باربیکیو(کباب پز)
باربیکیو Barbecue یک واژه انگلیسی و به معنی
کباب پز می باشد . این واژه همانند واژه شومینه که یک کلمه فرانسوی است در
گویش های فارسی ما جا گرفته است .
ما انسانها برای رسیدن به کمالات
معنوی زندگی می کنیم و رسیدن به این کمالات بدون خوردن و آشامیدن میسر نمی
شود . کباب کردن گوشت آن هم به روش سنتی بسیار هیجان انگیز، لذت بخش و لذیذ
خواهد بود . تصور کباب شدن گوشت بر روی ذغالهای سرخ و داغ هیچگاه قابل
مقایسه با کباب برروی اجاقهای گازی آشپزخانه نیست انرژی و گرمای حاصله از
چوب و ذغال با انرژی و گرمای حاصله از گاز کاملا متفاوت است .
کباب پز
از روزگاران قدیم مورد استقبال بوده است ، ذائقه هر انسانی با استشمام بوی
کباب به اشتیاق می افتد . انسان همیشه به دنبال آسایش و آرامش و لذت بوده
است . و هر موردی که لذت بخش باشد ، انسان بسوی آن جذب می شود .
علاوه
بر موارد یاد شده ، کباب شدن گوشت در کباب پز سنتی و بصورت کلی پخته شدن
غذا با روش سنتی بسیار لذیذ و نشاط آور می باشد. و ذائقه هر شخصی با تصور و
توصیف این مطالب به هوس می افتد .
برای احداث کباب پز تابستانی لازم است که در فضای باز و نزدیک به آلاچیق احداث شود .
شایسته
است در صورت توان مالی بیشتر ، برای احداث کباب پز ، اهمیت ویژه ای بدهید و
آنرا هنری و با ابهت اجرا نمائید . جایگاه ذغال و چوب خام و جایگاه
قرارگیری سینی حاوی گوشت را فراموش نکنید و سزاوار است که در کنار کباب پز ،
کاسه روشویی و آب جهت استفاده بهینه از کباب پز تعبیه نمایید . اگر کباب
پز را در فضای باز احداث می نمایید توصیه می کنیم پی و ریشه ساختمانی آنرا
محکم اجرا نمایید .
برای سرخ شدن ذغالها و ماندگاری آن از متدهای
گوناگونی استفاده می شود . بعضی ها در کناره های عرضی آن ، دستگاه فن نصب
می نمایند تا باد حاصله از دستگاه فن از کناره ها نفوذ نماید و موجب سرخ
شدن ذغالها شود .
گروه دوم کسانی هستند که کف کباب پز را بصورت توری و
دارای سوراخهای متعددی می سازند و دستگاه فن را در زیر کباب پز جا سازی می
کنند تا هوا از زیر ذغالها نفوذ نموده و باعث سرخ ماندن ذغالها شود .
گروه
سوم کسانی هستند که با تعبیه لوله یا قوطی فلزی و ایجاد سوراخهایی در بدنه
آن و نصب آن در کناره های طولی و نصب دستگاه فن و هدایت باد حاصله به داخل
آن لوله ها ذغالها را سرخ می نمایند .
واحد شمارش باربیکیو ، دستگاه می باشد و باربیکیو در شکلها و ظواهر مختلفی اجرا میگردند .
در
شکلهای آجری و سنگی ، سیمان طرح چوب ، و سنگ های طبیعی بی آلایش و فلزی
مشاهده می شود . البته تفاوتی نمی کند زیرا سلیقه افراد در شکل ظاهری موثر
بوده است مهم نتیجه ایست که همه آنها در حصول آن مشترک هستند .
بعضی ها
تصور می کنند اگر هنگام کباب شدن گوشت ، گرده های ذغال بر روی گوشت بنشیند
آنها را مسموم خواهد کرد و یا مضر خواهد بود . با اطمینان خاطر می گوییم
که هیچ ضرری ندارد بلکه در زمان های گذشته ، برای درمان برخی بیماری ها از
گرد ذغال و خاکستر استفاده می شده و پزشکان حاذق بر بی ضرر بودن گرد ذغال
بر بدن و سلامتی صحه می گذارند .
اگر آپارتمان نشین هستید می توانید در
گوشه بالکن کباب پزی احداث نمایید . گر چه اغلب مردم بصورت متداول از اجاق
های آماده و گازی استفاده می نمایند ولی حال و هوای کباب ذغالی غیر قابل
انکار است.صفا،نشاط و مزه کباب سنتی در ذائقه بیادگار خواهد ماند.
کباب پز زمستانی می تواند همان شومینه پاسیو باشد . و یا یک دستگاه باربیکیو مجزا به جهت این امر در نزدیک ساختمان احداث شود .
یا
اینکه اگر داخل ساختمان محل سکونت ، شومینه هیزمی دارید می توانید از آن
شومینه برای کباب کردن گوشت نیز استفاده نمایید اگر شومینه شما دو منظوره
ساخته نشده باشد و قابلیت کباب پز شدن طراحی و اجرا نشده می توانید با قرار
دادن چند آجر نسوز در کف شومینه محلی برای قرار گرفتن سیخ ها بصورت موقت
ایجاد نمایید و از کباب کردن گوشت لذت ببرید .
برای احداث باربیکیو
لطفا به توصیه های ما توجه بفرمایید . حتی المقدور محیط داخلی باربیکیو آجر
نسوز باشد . و برای حفظ سلامت ساختاری کف کباب پز که حرارت بیشتری دارد
حتما در زمان بنایی آجر نسوز را خوب خیس نمایید و از سیمان بیشتری استفاده
نمایید . بهتر است باربیکیو دارای سقفی باشد تا در هنگام کباب کردن در رفاه
باشید . نمای ظاهری باربیکیو تفاوتی نمی کند چه شکلی باشد یا از چه نوع
مصالحی استفاده شود سلیقه ها متفاوت و ایده ها گوناگون است ، توصیه می کنیم
برای نو آوری و زیبایی باربیکیو از تقلید بپرهیزید و تلاش نمایید تا منحصر
بفرد طراحی و اجرا نمایید.
اگر اطراف باربیکیو باز باشد ممکن است هوا
بصورت چرخشی بوزد و دود اولیه که از سوختن هیزم و چوب بر می خیزد شما را
آزار دهد . پس بهتر است سه طرف کباب پز مسدود باشد و دریچه دمپر نیز کوچک
نباشد . قابل ذکر است که در کباب پزهایی که در هوای آزاد احداث می شود ،
ضرورتی برای نصب دمپر نیست و بهتر است لوله خروجی هم بزرگتر باشد .
روش
ساخت کباب پز تشابه زیادی به شومینه هیزمی دارد با این تفاوت که ارتفاع
کباب پز بالاتر است و نیاز به مخزن فن دارد و وجود دمپر هم ضرورتی ندارد.