فتح الله شفیعی

فتح الله شفیعی

مهندسین عمران روستای بردکوه
فتح الله شفیعی

فتح الله شفیعی

مهندسین عمران روستای بردکوه

اطلاعات مفید درباره بتن

مزایای سازه های بتنی نسبت به سازه های فولادی

1- شکل پذیری بتن از فولاد بهتر و بیشتر است.

2- مصالح اولیه بتن در اکثر نقاط یافت می شود.

3- در برابر آتش سوزی مقاومت خوبی دارند.

4- مقاومت فشاری قابل قبولی دارند (اما از نظر مقاومت کششی دارای نقطه ضعف می باشد)

مواد تشکیل دهنده بتن

1- سیمان

2- آب

3 -دانه های سنگی

4- مواد مضاف (در صورت نیاز)

مواد اولیه سیمان

آهک

Cao

سیلیس

Sio2

آلومین

Al2O3

اکسید آهن

Fe2O3

اکسید منیزیم

MgO

سیلیس، آلومین، اکسید آهن و اکسید منیزیم در خاک رس وجود دارد.

مواد شیمیایی موجود در سیمان

1- تری کلسیم سیلیکات: (C3S)

2- دی کلسیم سیلیکات: (C2S)

3- تری کلسیم آلومینات: (C3A)

4-تترا کلسیم آلومینوفریت: (C4AF)

مقاومت بتن بیشترین تاثیر را از (C3S) و (C2S) می گیرد. که این دو حدودا 75 درصد حجم سیمان را تشکیل می دهند.

نکته : (C3S) گیرایی سیمان در 7 روز اول را به عهده دارد و  (C2S) بعد از 7 روز نقش ایفا می کند.

انواع سیمان های استاندارد (پرتلند)

سیمان پرتلند، سیمانی آبی است که از آسیاب کردن کلینکر، به همراه مقدار مناسب سنگ گچ یا سولفات کلسیم متبلور  خام بدست می آید.

به طور کلی ، ویژگی های انواع سیمان های پرتلند باید با استاندارد ملی ایران به شماره 389 مطابقت داشته باشد.

انواع سیمان پرتلند عبارتند از :

1- سیمان پرتلند نوع یک (I) یا سیمان پرتلند معمولی که با «پ-1» نشان داده می شود . سیمان پرتلند نوع یک ، خود به سه نوع «1-325» ،«1-425»،«1-525» تقسیم می شود. در شرایط عادی آب و هوا و جایی که از نظر سولفات مشکلی وجود نداشته باشد می توان این سیمان را مصرف کرد.

2- سیمان پرتلند نوع دو (II)، یا سیمان پرتلند اصلاح شده که با «پ-2» نشان داده می شود.این سیمان تا حدی کند گیر بوده و نیز تا حدی در مقابل حمله سولفات ها مقاوم است.

3- سیمان پرتلند نوع سه (III)، یا سیمان سخت شونده، که با «پ- 3»  نشان داده می شود.این سیمان تقریبا اجزا اولیه سیمان تیپ I را دارد با این تفاوت که به شدت ریزتر آسیاب شده و به همین جهت گیرش سریعتری دارد.

مواد مصرف:

الف) در هوای سرد (حدود 4 درجه سانتی گراد)

ب) در قسمت هایی از سازه که نیاز به تعمیر فوری دارد در جاهایی که به دلیل محدودیت بخواهند زودتر قالب ها را باز کنند.

4 - سیمان پرتلند نوع چهار (IV)، یا سیمان حرارت زای کم ، که با «پ-4 » نشان داده می شود.این سیمان کند گیر بوده و در هنگام گیرش حرارت کمی تولید می کند .

موارد مصرف:

الف) در بتن ریزیهای که در چند لایه ریخته می شوند برای جلوگیری از اتصال سرد

ب) در بتن ریزی های حجیم و برای کاهش تنش های حرارتی (در سد ها یا پایه های پل ها)

5- سیمان نوع  پنج (V)، یا سیمان مقاوم در برابر سولفات ، که با «پ-5» نشان داده می شود. به این سیمان سیمان ضد سولفات هم می گویند.

ضوابط الزامی بسته بندی، حمل و نقل، انبار کردن و مصرف سیمان های کیسه ای

1- سیمان پرتلند باید در کیسه های مناسب ، مقاوم و قابل انعطاف بسته بندی شود ، به گونه ای  که رطوبت و مواد خارجی نتوانند به داخل آن نفوذ کنند و کیسه سیمان در هنگام حمل ونقل پاره نشود .

2- مشخصات پاکت کاغذی سیمان های کیسه ای باید مطابق با استاندارد ملی ایران به شماره 4543 باشد.

3- روی کیسه های سیمان باید نوع سیمان پرتلند (یک تا پنج ) و تاریخ تولید سیمان درج شود . در سیمان های نوع یک، باید مقاومت سیمان نیز قید گردد.

4-وزن اسمی هر کیسه سیمان پرتلند 50 کیلوگرم می باشد.

5- برای هر محموله وارد شده به کارگاه ، مشخصات کارخانه و نوع سیمان و تاریخ تولید باید در برگ تحویل ثبت شده باشد.

6- سیمان های کیسه ای باید براساس نوع به طور جداگانه نگهداری شوند، به گونه ای که امکان اشتباه آنها با هم وجود نداشته باشد.

7- سیمان های کیسه ای باید روی کف خشک، که دست کم به اندازه 100 میلی متر از سطح اطراف خود بالاتر باشد، قرار گیرند.

8- ترتیب قرار دادن کیسه های سیمان در انبار باید به گونه ای باشد که کیسه ها، به ترتیب ورود به انبار مصرف شوند.

9- در مناطق خشک، حداکثر تعداد کیسه سیمان که می توان بر روی هم انبار کرد 12 پاکت است، مشروط بر اینکه ارتفاع کل آنها از 8 /1 متر تجاوز نکند. اعداد فوق در مناطق شرجی و با رطوبت  نسبی بیش از 90 درصد، به ترتیب 8 پاکت و 2 /1 متر می باشد.

10- در مناطق خشک، کیسه های سیمان باید نزدیک به یکدیگر، با فاصله 50 تا 80 میلی متر از یکدیگر قرار داده شوند تا عبور جریان هوا از بین کیسه ها موجب خشک شدن سیمان بشود. در مناطق شرجی و با رطوبت نسبی بیشاز 90 درصد کیسه های سیمان بیاد به یکدیگر چسبانده شوند.

11- کیسه های سیمان در هر مناطق باید حداقل 300 میلی متر از دیوارها و 600 میلی متر از سقف فاصله داشته باشند.

12- در مناطق و در فصل هایی که احتمال بارندگی وجود داشته باشد، کیسه های سیمان یا باید در انبارهای سر پوشیده نگهداری شوند و یا اینکه روی آنها با ورقه های  پلاستیکی پوشانیده شده و این ورقه ها به نحوه کاملا مطمئنی در اطراف پایدار و محکم شود.

13-سیمان های کیسه ای باید در مناطق با رطوبت نسبی حداکثر 90% ، 45 روز پس از تولید و در سایر مناطق 90 روز پس از تولید مصرف می شوند و اگر بنا به دلیل غیر قابل اجتناب این امر میسر نشد این سیمان ها باید قبل از مصرف مورد آزمایش قرار گیرند.

14- سیمانی که به مدت زیاد انبار شود ممکن است به صورت کلوخه های فشرده در آید اینگونه سیمان ها را باید با غلتانیدن، کلوخه به پودر تبدیل شود آن را می توان مصرف کرد و گرنه قبل از مصرف باید تحت آزمایش های مندرج در بند 3-2-1-3 قرار گیرند و ضوابط این بند کنترل شود.

15- سایر ضوابط نگهداری و مصرف سیمان، مطابق با استاندارد ملی ایران ، به شماره 2761 می باشد.

ضوابط الزامی انبار کردن و مصرف سیمان فله

1-سیمان های فله باید در سیلو های استاندارد نگهداری شوند.

2- سیلوهای سیمان و شالوده های آنها باید از نظر سازه ای محاسبه و طراحی شده باشند.

3- سیلو های سیمان باید مجهز به تراز نما، برای تعیین موقعیت ترازسیمان در داخل سیلو ونیز دریچه ای در پایین برای میل زدن، در صورت طاق زدن سیمان باشند.

4- برای هر محموله وارد شده به کارگاه، مشخصات کارخانه و نوع سیمان و تاریخ تولید سیمان باید در برگ تحویل ثبت شده باشد.

5- از آنجا که انتقال سیمان از مخزن کامیون به داخل سیلو به کمک هوای فشرده صورت می گیرد و در نتیجه متورم می شود ، نباید بیش از 80 درصد ظرفیت اسمی سیلوها را پر کرد.

6- سیمان های فله را باید براساس نوع آنها به طور جداگانه نگهداری کرد، به گونه ای که امکان اشتباه  آنها با هم وجود نداشته باشد. نوع سیمان موجود در هر سیلو باید به نحو مناسبی مشخص شود.

7- سیمان نگهداری شده در سیلو ، باید حداکثر 90 روز پس از تولید مصرف شود و اگر بنا به دلایل غیر قابل اجتناب این امر امکان پذیر نشد باید قبل از مصرف تحت آزمایش قرار گیرد.

8- سایر مشخصات سیلوها و ضوابط نگهداری سیمان در آنها، مطابق با استاندارد ملی ایران ، به شماره 2761 می باشد.

سیمان پرتلند پوزولانی

سیمان پرتلند پوزولانی، چسبانده ای آبی است که مخلوط کامل، یکنواخت و همگنی از سیمان پرتلند و پوزولان و سنگ گچ آسیاب شده می باشد.

سیمان های پرتلند آمیخته با پوزولان های طبیعی، به دو گروه سیمان پرتلند پوزولانی معمولی و سیمان پرتلند پوزولانی ویژه تقسیم بندی می شوند.

سیمان پرتلند پوزلانی معمولی، دارای پوزولان به میزان حداقل 5 و حداکثر 15 درصد وزنی می باشد. این نوع سیمان با نماد «پ.پ» نشان داده می شود و برای مصارف عمومی در ساخت ملات یا بتن به کار می رود.

سیمان پرتلند پوزلانی ویژه ، دارای پوزولان به میزان بیش از 15 درصد تا 40 درصد وزنی است. این نوع سیمان با نماد «پ.پ.و» نشان داده می شود و معمولا برای ساخت بتن های حجیم و نیز در مواردی که بتن تحت تهاجم شیمیایی مقاوم و مقاومت فشاری آن در روزهای اولیه (تا سه روز) کم است.

پوزولان مورد استفاده در سیمان های پوزولانی باید با استاندارد ملی ایران به شماره 3433 و سیمان پوزولانی باید با استاندارد ملی ایران 3432 مطابقت داشته باشد.

سیمان پرتلند سرباره ای

این سیمان، از آسیاب کردن 15 تا 95 درصد سرباره کوره آهن گذاری فعال و غیر کریستالی (آمورف)، با کلینکر سیمان پرتلند و مقدار مناسبی سنگ گچ به دست می آید. این نوع سیمان پایداری بیشتری در برابرسو لفات ها داردو بتن ساخته شده با آن، نفوذ پذیری کمتر و دوام بیشتری دارد. این نوع سیمان، در مقایسه با سیمان پرتلند معمولی ، دیر گیر تر و گرمای آبگیری آن کمتر است.

مشخصات این سیمان باید با استاندارد ملی ایران به شماره 3517 مطابقت داشته باشد.

سایر سیمان ها

1- سیمان تیپ (I-A) و تیپ (II-A) و تیپ (III-A) که همان سیمان های تیپ 1و 2و 3 هستند که هوازا نیز می باشند.

2- سیمان سفید: با حذف سولفات آهن و منیزیم از سیمان معمولی و همچنین استفاده از سوخت مناسب و بدون دوده بدست می آید.

3- سیمان های رنگی : به رنگهای قرمز، زرد، آبی و ... می باشند. در واقع همان سیمان های عادی می باشند که در ساخت آنها از 2 الی 15 درصد پودر سنگهای رنگی استفاده شده است.

سیمان چاه نفت

این سیمان را با افزودن بعضی مواد شیمیایی خاص به کلینکر سیمان معمولی بدست می آورند. سیمان چاه نفت در درجه حرارت و فشار بالا مقاوم است.

سیمان انبساطی ، (سیمان ضد افت)

این سیمان را با افزودن مواد شیمیایی مخصوص (مانند سولفوآلومینات) به کلینکر سیمان معمولی بدست می آورند. سیمان ضد افت در هنگام ترکیب با آب انبساط پیدا می کند که افزایش حجم این سیمان (یا افزایش حجم بتن ساخته شده با این سیمان) با کاهش حجم ناشی از افت خنثی می شود.

سیمان آلومینیم

بسیار زودگیر است به صورتیکه نزدیک به 80 درصد مقاومت خود را در همان 24 ساعت اول بدست می آورد (بعبارت دیگر گیرش 24 ساعت سیمان آلومینیم معادل گیرایی حدود 10 روز سیمان  معمولی است). حتی می توان بین 6 الی 8 ساعت پس از ریختن بتن حاوی این سیمان، قالبها را از آن باز کرده و بتن ریزی بعدی را انجام داد. مقاومت این سیمان در مقابل حمله سولفاتها و نیز در مقابل عملکرد آبهای حاوی co2 که به صورت اسید کربنیک عمل می کنند بسیار رضایتبخش است. این سیمان بسیار گران قیمت بوده و برای کارهای ویژه و در موارد خاص بکار گرفته می شود. این سیمان از 40 درصد آلومین، 40 درصد آهک، 8 درصد سیلیکا و مقداری آهن و اکسید های آن تشکیل شده است که معمولا از مصالح اولیه سنگ آهک یا گچ و بوکسیت ساخته می شود.

سیمان بنایی

مشخصات  سیمان بنایی باید با استاندارد ملی ایران به شماره 3516 مطابقت داشته باشد. استفاده از این نوع سیمان در بتن آرمه مجاز نمی باشد و فقط در ملات و مانند آن به کار می رود.

نقش آب در ساخت بتن

آب نقشی اساسی و بسیار مهم در بتن دارد استفاده از آب نامناسب در ساخت بتن می تواند مسائل و مشکلات زیر را در پی داشته باشد:

الف: تاخیر در زمان  گیرش سیمان

ب: افت مقاومت نهایی بتن (تا 30 درصد)

ج: خوردگی و زوال تدریجی میلگردها

د: ایجاد لکه هایی در سطح بتن خشک شده (در بتن های اکسپوز باعث زشتی نما می شود)

در  آب بکار رفته برای بتن باید کنترل های زیر را اعمال نمود:

1- کنترل اسیدی و بازی بودن

2- کنترل درصد کربنات ها

3- کنترل درصد  ذرات معلق

4- کنترل درصد کلرور ها

5- کنترل درصد سولفات ها

بطور کلی می توان گفت آب مناسب برای ساخت بتن باید عاری از هرگونه ناخالصی باشد یا به عبارت ساده تر قابل شرب باشد.

دانه های سنگی (aggregates)

دانه های سنگی به دو دسته تقسیم میشوند:

1- دانه های درشت (شن)   gravel     د60 تا 70 درصد از کل دانه ها را تشکیل می دهند.

2- دانه های ریز (ماسه)      sand   ذ30 تا 40 درصد از کل دانه ها را تشکیل می دهند.

مرز اندازه شن و ماسه، الک استاندارد (m# 4) است که اندازه بعد آن  76 /4میلیمتر است. دانه های عبوری از الک نمره 4، ماسه و دانه های مانده روی الک نمره 4، شن هستند.

شکل ظاهری دانه ها

1- گرد           2- نامنظم             3- گوشه دار           4- پولکی شکل      5- سوزنی شکل

به کار گیری دانه های پولکی و سوزنی در ساخت بتن مجاز نیست. دانه های گرد کمترین مصرف سیمان را در ساخت بتن  به دنبال دارند. از نظر مقاومت نهایی بتن، بتنی که با دانه های گوشه دار ساخته می شود به دلیل درگیر شدن بهتر دانه ها با یکدیگر و برقراری اصطحکاک بهتر بین آنها مقاوم تر خواهد بود (دانه های شکسته شده توسط سنگ شکن از این نوع می باشد.)

میزان آب در خمیر سیمان

میزان آب در بتن معمولا با نسبت وزنی آب به سیمان (w/c) نشان داده می شود که w معرف وزن آب و c معرف وزن سیمان می باشد. به صورت یک اصل باید حتی المقدور، نسبت (w/c) کم انتخاب شود .

قسمتی از آب که در ساخت بتن مصرف می شود (حدود 25 درصد وزنی سیمان)، جذب ذرات سیمان شده و در واکنش های شیمیایی  (هیدراسیون) به کار گرفته می شود. اما عملا ساخت بتنی با (w/c= 0/ 25) امکان پذیر نیست، زیرا چنین بتنی به اندازه ای سفت است که کارکردن با آن میسر نیست به همین جهت باید (w/c) را تا آنجا افزایش داد که به سهولت بتوان با بتن کار کرد . لذا (w/c) را تا  4 /0الی 6 /0 افزایش می دهند. اما در همین محدوده باز هم هرچه (w/c) را کمتر در نظر بگیرند، بهتر خواهد بود. زیرا مازاد آب در واکنش شیمیایی شرکت نمی کند، جا اشتغال کرده و نهایتا یا در بتن محبوس می شود و یا تبخیر شده و فضای خالی ایجاد می کند، یعنی در هر حال از حجم مفید بتن می کاهد.

محاسن استفاده از نسبت آب به سیمان کمتر

1- افزایش مقاومت فشاری و کششی بتن

2- افزایش خاصیت آب بندی در بتن (زیرا هر چه آب کمتری مصرف شده باشد، فضای خالی کمتری در بتن ایجاد شده و در نتیجه روزنه های کمتری در بتن ایجاد شده و در نتیجه روزنه های کمتری برای عبور آب وجود خواهد داشت)

3- کاهش جذب آب (به دلیل محدود تر شدن فضاهای خالی)

4- پیوستگی بهتر بین لایه های متوالی در بتن ریزی

5- افزایش چسبندگی بین میلگرد و بتن  (چون سطح تماس میلگرد و بتن بیشتر خواهد بود).

6- افزایش مقاومت در مقابل شرایط جوی نامساعد  (تر و خشک شدن های متوالی و سرد و گرم شدن های متوالی).

7- کاهش میزان افت.

8- کاهش میزان خزش.

9- کاهش امکان آب  انداختن بتن.

10- کاهش امکان جداشدن دانه ها .

مزیت استفاده از نسبت آب به سیمان بیشتر

w/c زیاد فقط یک حسن دارد و آن روانی و کارایی بیشتر است. جای بسی تاسف است که اکثر  10 مزیت قبلی (ناشی از w/c کمتر ) فدای این یک حسن(کارایی بالاتر) شده  و از w/c بیشتر استفاده می شود. یعنی فقط به لحاظ آنکه در کارگاه کارکردن با بتن راحت تر باشد، آب بتن را زیادتر کرده و بدین ترتیب نارسایی های را برای بتن سخت شده آتی فراهم می کنند.

توجه شود که در هر حال کار کردن با بتنی با w/c  کمتر از  4 /0امکان پذیر نیست.

کارایی

کارایی عبارت است از درجه سهولت ریختن و کار کردن با بتن.

هر چه ریختن و کارکردن با بتن ساده تر باشد کارایی بالاتر است و بالعکس . آزمایش استانداردی که برای  مشخص کردن درجه کارایی استفاده می شود آزمایش معروف اسلامپ می باشد .

مخروط ناقص اسلامپ

برای آزمایش بتن تازه را در سه لایه در مخروط جای می دهند و با میله هر لایه را ویبره می کنند، سپس سطح آن را صاف کرده و مخروط را به سمت بالا حرکت می دهند . بتن پس از بیرون کشیدن مخروط مقداری افت می کند میزان این افت بر حسب سانتی متر یا میلی متر اسلامپ نامیده می شود. این افت  از 0 تا 30 سانتی متر می تواند تغییر کند یعنی می توانیم به صورت نظری اسلامپی از 0 تا 30 سانتی متر داشته باشیم.

نکته: بدیهی است هر چه اسلامپ کمتر باشد خواص مطلوب در بتن سخت شده بیشتر می باشد.

مقاومت فشاری بتن

منظور از مقاومت فشاری، مقاومت فشاری 28 روزه نمونه آزمایشگاهی می باشد. بدین صورت که از بتن مورد استفاده در کارگاه در قالبهای مخصوص نمونه گیری می شود که این قالبها می تواند قالب مکعبی به اضلاع  مختلف یا قالب استوانه ای با قطر و ارتفاع متفاوت  باشد. در ایران  ملاک آزمایش استوانه ای با قطر 15 سانتی متر  و ارتفاع 30 سانتی متر می باشد. اما در کارگاهها معمولا با قالب مکعبی 20 20x نمونه گیری می شود که در انتها  باید به استوانه 30 15x   تبدیل شود. نمونه مورد نظر در شرایط آزمایشگاهها در حوضچه آب یا حمام بخار به مدت 28 روز نگهداری می شود. پس از 28 روز این نمونه تحت اثر نیروی فشاری (به وسیله جکهای مخصوص ) قرار می گیرد با افزایش نیرو در نمونه شکست رخ می دهد. مقاومت فشاری نمونه عبارتند است از حاصل تقسیم نیرویی که سبب شکست شده به سطح مقطع نمونه (در مکعبی مساحت مربعی به ضلع 15 سانتی متر و در استوانه ای مساحت دایره ای به قطر 15 سانتی متر)

اگر نمونه گیری با قالب مکعبی صورت گرفته باشد مقاومت حاصل را مقاومت فشاری 28 روزه نمونه مکعبی ( Fَcu) می نامند و اگر با قالب استوانه ای صورت گرفته باشد مقاومت حاصل را مقاومت فشاری 28 روزه نمونه استوانه ای (Fَcy) می نامند.

لازم به ذکر است تمامی مکعب ها به هم وو تمامی استوانه ها نیز به هم و مکعب به استوانه هم با اعمال ضرایبی  قابل تبدیل می باشند اما برای کار در ایران لازم است  مکعب20 20x به استوانه 30 15x  تبدیل شود که  از رده c25 تا c55  با کم کردن 5 مگا پاسکال از مکعبی استوانه ای  بدست می آید.

 مثال : مقاومت فشاری مکعبی 30 مگاپاسکال برابر با مقاومت فشاری استوانه ای 25 مگاپاسکال می باشد.

1mpa=10 kg/cm ̂ 2

نکته1 : عیار سیمان در بتن معمولا و حدودا 5 مگا پاسکال از مقاومت فشاری مکعبی آن بیشتر است(10 مگاپاسکال از مقاومت فشاری استوانه ای بیشتر است). البته به نظر می رسد که این نکته در مورد سیمان های پرتلند معمولی باشد.

 توصیه می شود برای سفارش بتن به شرکت های بتن ساز ملاک کار را مقاومت فشاری قید شده در نقشه ها ی اجرایی سازه قرار دهید، و براساس عیار سیمان، بتن را  سفارش ندهید.

نکته2 : مقاومت فشاری هفت روزه بتن با سیمان معمولی حدودا (60 تا 70) درصد مقاومت فشاری 28 روزه آن می باشد.

نکته3: با توجه به دیر گیر بودن سیمانهای تیپ 2 و 5 نسبت به تیپ 1 توصیه می شود مقاومت فشاری آنها (42 روزه ) ملاک کار قرار گیرد.

شرایط محیطی

الف) شرایط محیطی ملایم: به شرایطی اطلاق می شود که در آن هیچ نوع عامل مهاجم از قبیل رطوبت، تعریق، تر و خشک شدن متناوب، یخ زدن و آب شدن ، سرد و گرم شدن متناوب ، تماس با خاک مهاجم یا غیر مهاجم ، مواد خورنده، فرسایش شدید، عبور وسایل نقلیه یا ضربه موجود نباشد، یا قطعه در مقابل این گونه عوامل مهاجم به نحوی مطلوب محافظت شده باشد.

ب (شرایط محیطی متوسط : به شرایطی اطلاق می شود که در آن قطعات بتنی در معرض رطوبت و گاهی تعریق قرار می گیرند . قطعاتی که بطور دائم با خاک های غیر مهاجم با آب تماس دارند یا زیر آب با ph بزرگتر از 5 قرار می گیرند دارای شرایطی محیطی متوسط تلقی می شوند.

پ (شرایط محیطی شدید:به شرایطی اطلاق می شود که در آن قطعات بتنی در معرض رطوبت یا تعریق شدید یا تروخشک شدن متناوب یا یخ زدن و آب شدن و سرد و گرم شدن متناوب نه چندان شدید قرار میگیرند.قطعاتی که در معرض ترشح آب دریا باشند یا در آب غوطه ور شوند طوری که یک وجه آنها در تماس با هوا قرار می گیرد. قطعات واقع در هوای دارای نمک و نیز قطعاتی که سطح آنها در معرض خوردگی ناشی از مصرف مواد یخ زدا قرار می گیرد دارای شرایط محیطی شدید محسوب می شوند.

ت (شرایط محیطی بسیار شدید : به شرایطی اطلاق می شود که در آن قطعات بتنی در معرض گازها، آب و فاضلاب ساکن با ph حداکثر 5 ، مواد خورنده ، یا رطوبت همراه با یخ زدن و آب شدن شدید قرار می گیرند، از قبیل نمونه های ذکر شده در مورد شرایط محیطی شدید، در صورتی که عوامل مذکور حادتر باشند.

ث( شرایط محیطی فوق العاده شدید : به شرایطی اطلاق می شود که در آن بتنی در معرض فرسایش شدید عبور وسایل نقلیه، یا آب و فاضلاب جاری با ph حداکثر 5 قرار می گیرند. رویه بتنی محافظت نشده پارکینگ هاو قطعات موجود در آب که اجسام صلبی را با خود جابجا می کند، دارای شرایط محیطی فوق العاده شدید تلقی می شوند.

شرایط محیطی جزایر و حاشیه خلیج فارس و دریای عمان به طور عمده جزو این شرایط محیطی قرار می گیرند.

بتن ریزی در زیر آب به دو روش انجام میگرد :

الف)  با قیف و لوله ( ترمی )   1- عیار سیمان حداقل 350 باشد -45 /0 > w/c  باشد.

                                                2- قطر لوله ترمی باید حداقل 8 برابر قطر بزر گترین سنگدانه مصرفی باشد.

                                                 3- اسلامپ بتن باید بین 170 تا 250 میلی متر باشد.

 

ب)  بتن ریزی با پمپ :    1- عیار سیمان در محدوده 400-350 باشد.  6 /0 > w/c باشد.

                                        2- برای افزایش کارآیی بتن می توان از سنگدانه های گرد گوشه با سطح صاف استفاده نمود.

                                         3- استفاده از دانه بندی یکنواخت با حداکثر اندازه38 میلیمتر و همچنین ریزدانه کافی ضروری است.

بتن ریزی در هوای سرد :

تعریف هوای سرد : به وضعیتی اطلاق می گردد که برای سه روز متوالی شرایط زیر برقرار باشد.

الف) دمای متوسط هوا در شبانه روز کمتر از 5 درجه سانتی گراد باشد ( دمای متوسط روزانه میانگین حداکثر و حداقل دمای هوا در فاصله زمانی نیمه شب تا نیمه روز است)

 t ave =(t max +  t min/2                      t max = ماکسیمم دما از ساعت 12 شب تا ساعت  12  ظهر

                                                              t min =مینیمم  دما از ساعت 12 شب تا ساعت  12  ظهر

ب) دمای هوا برای بیشتر از نصف روز از 10 درجه سانتی گراد بیشتر نباشد .

تدابیر احتیاطی در بتن ریزی در هوای سرد :

در بتن ریزی در هوای سرد باید دقت لازم در انتخاب مصالح مصرفی ، طرح اختلاط بتن ، شرایط اختلاط ، حمل ، ریختن و عمل آوردن بتن صورت گیرد تا اطمینان حاصل شود که بتن تازه دچار یخ زدگی نگردد و بتن سخت شده نیز دارای کیفیت لازم باشد .

دمای بتن در طول مدت بتن ریزی و عمل آوردن باید ثبت گردد تا اطمینان حاصل شود که محدوده توصیه شده در آیین نامه حفظ شده باشد. ( آبا )دمای بتن باید حداقل دوبار در شبانه روز در نقاط مختلف سازه ثبت گردد.

گوشه ها و لبه های بتن در مقابل یخ زدن آسیب پذیرند بنابراین دمای این نقاط باید با دقت کنترل شود.

توصیه ها :

1- استفاده از سیمان زود گیر (پرتلند نوع 3 ) مناسب است .

2- استفاده از سیمان های روباره ای وآمیخته توصیه نمی شود.

3- استفاده از مواد حباب زا در بتن هایی که در معرض یخ و آب شدن های متوالی قرار می گیرند الزامی است .

4- سنگدانه ها نباید آغشته به یخ و برف باشند. (گرم کردن ماسه و استفاده از آب گرم )

 5- می توان از مواد زود گیر کننده یا ضد یخ بتن در مواردی که خطر یخ زدگی وجود دارد مشروط بر آنکه با ضوابط استاندارد مطابقت داشته باشد استفاده نمود.

6- 5 /0  > w/c  

7- اگر از روان کننده استفاده نشده است اسلامپ نباید بیشتر از 50 میلیمتر باشد.

نکته : استفاده از کلرید کلسیم در بتن مسلح مجاز نیست (در بتن غیر مسلح به عنوان تسریع کننده می توان حداکثر تا 2% وزنی سیمان از آن استفاده نمود).

بتن ریزی در هوای گرم :

هوای گرم به دمای زیاد هوا همراه یا بدون باد و رطوبت کم اطلاق می شود. این عوامل باعث تبخیر سریع آب، افزایش سرعت آب گیری سیمان ، کاهش کارایی بتن تازه و تسریع گیرش آن می شوند که می تواند موجب کاهش مقاومت نهایی بتن گردند . هوای گرم همچنین باعث ایجاد مشکلاتی در بتن ریزی و متراکم کردن آن و تشدید جمع شدگی خمیری می شود و موجب ترک در بتن جوان می گردد.

توصیه ها :

1- تنظیم زمان بتن ریزی در هنگام خنک بودن هوا

2- استفاده از سیمانهای مناسب با حرارت زایی کم (تیپ 4)

3- استفاده از سیمان پوزولانی یا روباره ای  و کلاً استفاده از طرح اختلاطی که از مصرف سیمان زیاد پرهیز گردد.

4- پایین نگه داشتن دمای سیمان با نگهداری در سیلو های عایق بندی شده یا رنگ آمیزی شده به رنگ سفید .

5- کاهش دمای سنگ دانه ها با انبار کردن آنها در سایه یا آب پاشی یا دمیدن هوای سرد به آنها.

6- خنک کردن آب مصرفی و یا جایگزینی بخشی از آن با یخ خرد شده یا یخ پو لکی .

7- میلگردها ، اجزا ی تو کار و قالب ها در دمای بیش از50 درجه سانتی گراد قبل از بتن ریزی آب پاشی و آب اضافی کاملا جمع آوری شود.

8- به منظورجلوگیری از ایجاد ترک و جلوگیری از کاهش رطوبت و افزایش دمای بتن پس از بتن ریزی دو عمل زیر را بایستی انجام داد :

الف)  حفظ بتن از جریان باد و تابش آفتاب به وسیله باد شکن و سایبان

ب)جلوگیری از تبخیر آب بتن به وسیله آب پاشی بتن و هوای مجاور آن

9- مدت عمل آوری بتن به هیچ وجه از 7 روز کمتر نباشد.

بتن ریزی در حاشیه خلیج فارس :

1- عیار سیمان حداقل 350 و حداکثر 450 کیلو گرم بر متر مکعب می باشد.

 2- کلرید های آب مصرفی  کمتر   از  500ppm  باشند.

3- 4 /0 > w/c ،

c عبارتست از سیمان + مواد پوزولانی یا روباره ای                                       

4- از سیمان تیپ 2، تیپ 1 با پوزولان،  روباره ای و پوزولانی می توان استفاده کرد.

5- از سیمان تیپ 5 به خاطر داشتن کلرید در محیط نمی توان استفاده کرد.

6- استفاده از آب نمک دار به ویژه آب دریا برای شستشوی سنگ دانه ها، تهیه و عمل آوردن مجاز نمی باشد.

7- برای کاهش نفوذ پذیری بتن و ایجاد  تراکم  کافی  از افزودنی های کاهنده قوی آب استفاده شود.

8- پوشش بتنی میلگرد ها باید مطابق با جدول مربوطه برای شرایط محیطی فوق العاده شدید می باشد.

9- حداکثر جذب آب سنگدانه های مصرفی در بتن برای سنگدانه های درشت  5 /2درصد و برای سنگدانه های ریز 3 درصد می باشد.

پایه اطمینان :

برای موارد زیر پیش بینی پایه های اطمینان اجباری می باشد:

الف ) تیر های با دهانه بزرگتر از 5 متر

ب ) تیر های کنسول بطول بیشتر از5 /2 متر

ج ) دال های با دهانه بزرگتر از 3 متر

د ) دال های کنسول بطول بیشتر از 5 / 1متر

جدول حداقل زمان لازم برای قالب برداری *

نوع قالب بندی

دمای مجاور سطح بتن(درجه سلسیوس)

24 و بیشتر

16

8

0

قالبهای قائم (ساعت)

9

12

18

30

دالها

قالب زیرین(شبانه روز)

3

4

6

10

پایه های اطمینان(شبانه روز)

7

10

15

25

تیر ها

قالب زیرین(شبانه روز)

7

10

15

25

پایه های اطمینان(شبانه روز)

10

14

21

36

* زمانهای داده شده با رعایت نکات مشروح زیر معتبرند:

- بتن با سیمان پرتلند معمولی نوع یک یا دو  یا  سایر سیمانهایی که روند کسب مقاومت مشابه دارند، ساخته شده باشد.

- در صورتی که ضمن سخت شدن بتن دمای محیط به کمتر از صفر درجه سلسیوس تنزل کند زمانهای داده شده را باید با توجه به شرایط  بتن ریزی در هوای سرد  اصلاح کرد.

- در صورت استفاده از سیمان پرتلند نوع سه یا مواد تسریع کننده می توان زمانهای داده شده را کاهش داد.

- در صورت استفاده از مواد کند گیر کننده، سیمان پرتلند نوع پنج یا سیمانهای که روند کسب مقاومت مشابه دارند باید زمانهای داده شده را افزایش داد.

- در صورتی که ملاحظاتی خاص برای جلوگیری از ترکها ( به خصوص در اعضا  و  قطعات با ضخامتهایی متفاوت یا رویارو با دمای های مختلف ) ، یا تقلیل تغییر شکلها ی ناشی از وارفتگی مورد نظر باشد، باید زمانهای داده شده را افزایش داد.

- در صورتی که عمل آوردن تسریع شده یا قالببندی خاصی مورد نظر باشد تقلیل زمانهای داده شده امکان پذیر است.

برداشتن پایه های اطمینان:

الف) برای تیرهای با دهانه تا هفت متر برداشتن کل قالب و داربست و زدن پایه های اطمینان مجاز است ولی برای دهانه های بزرگتر از هفت متر، تنظیم قالب و داربست باید طوری باشد که برداشتن قالب بدون جابجایی پایه های اطمینان میسر باشد.

ب) برای سازه های متشکل از دیوارها و دالهای بتن آرمه، نظیر سازه هایی که با قالبهای تونلی یا قالبواره های به ابعاد بزرگ ساخته شوند، می توان برچیدن پایه های اطمینان و برپایی مجدد آنها را در دهانه های تا ده متر مجاز دانست مشروط بر آن که زدن پایه های اطمینان بلافاصله پس از برداشتن قالب  باشد و در عمل اطمینان حاصل شود که هیچ نوع ترک یا تغییر شکل نامطلوب بروز نخواهد کرد.

پ) به طور کلی در صورتی که قطعه مورد نظر جزیی از سیستمی پیوسته باشد، موقعی می توان پایه های اطمینان را برداشت که تمامی قطعات مجاور آن هم بتن ریزی شده باشند. در صورتی که تیر یا دال یکسره طراحی شده باشد، نمی توان پایه های اطمینان دهانه ای را برچید مگر آن که دهانه های طرفین آن بتن ریزی شده باشند و بتن آن نیز مقاومت لازم را به دست آورده باشد.

ت) در صورت تکیه کردن مجموعه قالب بندی طبقه فوقانی روی طبقه تحتانی فقط وقتی می توان پایه  های اطمینان طبقه زیرین را برچید که بتن طبقه بالا مقاومت لازم را به دست آورده باشد.توصیه می شود پایه های اطمینان همیشه در دو طبقه متوالی وجود داشته باشند و تا حد امکان هر دو پایه اطمینان نظیر در دو طبقه ، روی هم و در امتدادی واحد قرار گیرند.

ث) برداشتن پایه های اطمینان باید بدون اعمال فشار و ضربه و طوری باشد که بار بتدریج از روی آنها حذف شود، (در دهانه های بزرگ از وسط دهانه بسمت تکیه گاه ها و در کنسو لها از لبه بطرف تکیه گاه ) برداشتن بار از روی پایه های اطمینان در دهانه های بزرگ و قطعاتی که نقش سازه ای حساسی دارند، باید با وسایل قابل کنترل انجام پذیرد به طوریکه در صورت لزوم در هر لحظه بتوان بار برداری از روی پایه ها را متوقف کرد.

روش های حمل بتن

1-چرخ های دستی و دامپر

حمل بتن با انواع چرخ های دستی و دامپر فقط تحت شرایط الف تا ت مجاز است:

الف) حجم ساخت بتن از 300 لیتر در هر نوع تجاوز نکند.

ب) رده بتن از c16 کمتر باشد.

پ) فاصله حمل در چرخ های دستی حداکثر 60 متر و در دامپر 120 متر باشد.

ت) وسایل مزبور دارای چرخ های لاستیکی باشد و مسیر حمل کاملا صاف و افقی باشد..

2- ناوه شیب دار

ناوه شیب دار باید فلزی یا دارای روکش فلزی بوده ، کاملا آب بند باشد و شیب آن ثابت و به گونه ای اختیار شود که هنگام حمل عمل جدایی در اجزای بتن حادث نشود. در انتهای ناوه باید قیف قائم برای تخلیه بتن به قالب پیش بینی شود. با توجه به شرایط آب و هوایی محل کار، کنترل اسلامپ و سایر مشخصه های اصلی بتن توسط دستگاه نظارت صورت می گیرد.

3- تلمبه (پمپ ) بتن

در انتقال بتن به وسیله پمپ، حداکثر نسبت اندازه سنگدانه ها به کوچکترین قطر داخلی لوله انتقال بتن نباید از مقادیر (الف) و (ب) این بند تجاوز کند:

الف) 33% برای سنگدانه های تیز گوشه

ب) 40% برای سنگدانه های کاملا گرد گوشه

4- باکت یا جام

دریچه تخلیه باکت باید در کف آن تعبیه شده باشد و باکت باید دارای تعداد باز شو کافی باشد . اندازه دهانه باز شو نباید از طول باکت و 5 برابر قطر بزرگترین دانه مصالح سنگی کمتر باشد. شیب جدار باکت در محل تخلیه آن نباید از 60 درجه کمتر باشد . تخلیه بتن به داخل باکت باید به طور قائم و در مرکز آن باشد . چنانچه بتن داخل باکت، مستقیما و یا از طریق ناوه شیب دار به داخل قالب تخلیه می شود، باید در انتهای نقطه تخلیه و توسط محفظه هدایت که ارتفاع آن حداقل 600 میلی متر می باشد، به محل نهایی ریخته شود.

5- کامیون مخلوط کن (تراک میکسر)

تراک میکسر وسیله ای برای حمل بتن آماده است. کارخانه های بتن آماده معمولاً به دو گروه تقسیم می شوند.برخی کارخانه ها فقط عملیات پیمانه کردن را انجام می دهند، و برخی دیگر از کارخانه ها غیر از عملیات پیمانه کردن، عمل مخلوط کردن را نیز انجام می دهند. به عبارت دیگر، در کارخانه، مصالح پیمانه شده و مقادیر معین مصالح بتن  به درون کامیون مخلوط کن ریخته می شود، اما عمل اختلاط در حین حمل، قبل از تخلیه بتن در دیگ کامیون مخلوط کن صورت می گیرد و آب مخلوط در حین حمل و یا در محل کارگاه به مخلوط خشک اضافه می گردد. بر همین اساس به این روش، پیمانه خشک نیز گفته می شود. اما در گروه دوم کارخانه ها، بتن آماده شده، به درون دیگ کامیون مخلوط کن ریخته می شود.

دیگ کامیون مخلوط کن دارای دو سرعت دوران کند و تند می باشد. دور کند یا سرعت به هم زدن 2 تا 5 دور در دقیقه و دور تند یا سرعت اختلاط  7 تا 13 دور در دقیقه است. در هنگام استفاده از کامیون مخلوط کن ، موارد زیر باید رعایت گردد:

الف) از زمانی که آب به مخلوط خشک بتن افزوده می شود ، تعداد دوران 70 تا 100 دور با سرعت تند برای اختلاط اولیه کافی است. اگر بتن آماده در داخل دیگ حمل شود و بخواهیم در هنگام تخلیه همگنی را مجدداً به دست آوریم، کافی است 30 تا 40 دور با سرعت کند بتن را به هم بزنیم . حداکثر تعداد دوران دیگ به 300 دور (شامل دور کند و تند ) محدود می گردد، به این ترتیب، مدت حمل در شرایط عادی (به غیر از بتن ریزی در هوای گرم و سرد) از زمان بارگیری تا تخلیه ، به 1 تا 5 /1ساعت محدود می شود. اما از 300 دور چرخش دیگ فقط حداکثر 100 دور باید سرعت مخلوط کردن و بقیه باید با سرعت به هم زدن باشد، زیرا زمان طولانی حمل و یا تعداد چرخش زیاد دیگ باعث کاهش اسلامپ، سایش سنگدانه ها و بدنه دیگ و همچنین کاهش مقاومت و دوام بتن می گردد.

ب) در مواردی که مدت انتقال بتن طولانی است و یا احتمال وجود ترافیک سنگین وجود دارد، بهتر است از روش مخلوط خشک استفاده شود و آب مخلوط در کارگاه به سایر مصالح اضافه گردد. هرچند در این حالت، کنترل دقیق مقدار آب با اشکال روبه رو می گردد ونیاز به نظارت دقیق است تا آب مخلوط به مقدار تعیین شده افزوده شود.

پ) استفاده از کامیون مخلوط کن برای بتن های زیر توصیه نمی شود :

بتن با اسلامپ کمتر از 40 میلیمتر

بتن با حداکثر اندازه سنگدانه بیش از 50 میلیمتر

بتن با نسبت آب به سیمان کمتر از 4 /0 (بدون استفاده از مواد افزودنی روان کننده و یا فوق روان کننده)

در روش پیمانه خشک نباید از میکروسیلیس به صورت پودر استفاده گردد، زیرا توزیع ذرات میکروسیلیس در مخلوط به صورت یکنواخت انجام نمی شود.

ت) اگر از کامیون مخلوط کن برای اختلاط اولیه (پیمانه خشک) استفاده شود، حجم بتن ساخته شده در آن باید به دو سوم ظرفیت اسمی دیگ محدود گردد.به عنوان مثال، با کامیون مخلوط کن با ظرفیت اسمی 6 متر مکعب می توان  4 متر مکعب بتن به روش پیمانه خشک را، مخلوط کرد.

 

کنترل و آماده سازی قبل از بتن ریزی:

قبل از آنکه عملیات بتن ریزی انجام شود. محل بتن ریزی توسط مهندس ناظر بایستی کنترل گردد  و در صورت مشاهده هر کدام از اشکالات زیر باید از بتن ریزی جلوگیری و نسبت به رفع اشکالات مربوطه اقدام گردد.

الف) اگر بتن ریزی بر روی زمین انجام می شود .سطح زمین باید عاری از هرگونه مواد زاید باشد. با توجه به شرایط محیط و زمین بر روی زمین آبپاشی شده باشد تا رطوبت  زمین در حالت اشباع با سطح خشک بوده ولی عاری ازآب اضافی باشد.

ب) ابعاد قالب ها باید مطابق با نقشه های اجرایی باشد و اندازه داخلی قالبها در حد رواداری های مجاز باشد.

پ)از مهار بودن و محکم بودن قالب ها اطمینان حاصل شود.

ت) داخل قالب ها باید کاملاً تمیز و عاری از موادی مانند خرده چوب، آب ، برف، یخ، گل و لای و شاخه و برگ درختان باشد. تمیز کاری به روش دستی یا با استفاده از هوای فشرده صورت می گیرد.دریچه نظافت  (تخلیه) برای قالب ستون ها،  دیوارها و تیرها لازم است .

ث) برای جلوگیری از چسبندگی بتن به قالب و همچنین جذب آب بتن توسط قالب چوبی باید سطوح قالب با روغن مناسب روغن کاری شود.مقدار روغن باید در حدی باشد که تمام سطوح قالب به صورت یکنواخت چرب گردد و ضمناً چکه نیز نکند.

ج) قبل از بتن ریزی و ضعیت میلگرد ها از نظر خوردگی باید بررسی گردد. اگر بر سطح میلگرد زنگ کم مشاهد گردد (زنگ با ناخن یا گونی زبر از بین برود) و آج آن صدمه ندیده باشد استفاده از آن میلگرد بلا مانع است حتی این مقدار زنگ باعث افزایش مقاومت پیوستگی می شود. اما اگر زنگ روی میلگردها زیاد است باید با روشی مناسب زنگ زدایی گرد (ماسه پاشی)استفاده از فرچه یا سنباده یا برس مناسب نیست (سبب صیقلی شدن زنگ می گردد و به دنبال آن کاهش مقاومت پیوستگی بین میلگرد و بتن بوجود می آید) در صورتی که خوردگی باعث آسیب دیدگی آج میلگرد و یا ایجاد حفره در میلگرد شده باشد آن میلگرد قابل استفاده نمی باشد .

چ) میلگرد ها باید توسط فاصله دهنده های پلاستیکی (لقمه) در موقعیت خود تثبیت گردند. همچنین ضخامت پوشش بتنی روی میلگردها بایستی کنترل گردد.در صورتی که دسترسی به لقمه های پلاستیکی وجود ندارد می توان از قطعات پیش ساخته ملات یا بتن با ضخامت مورد نظر استفاده کرد.

د) درز سرد : بدین معنی میباشد که پیوستگی مطلوبی بین لایه قبلی بتن و لایه جدید بتن وجود ندارد. به منظور جلوگیری ازبروز درز سرد می توان اقدامات زیر را انجام داد :

د-1) از ضخامت لایه های بتن ریزی کاسته شود .

 د-2) از سیمانهای کند گیر یا مواد دیر گیر کننده استفاده شود .

 د-3) میتوان با خنک کردن بتن زمان گیرش را افزایش داد تا احتمال ایجاد درز سرد کم شود .

 نکته : در صورت بروز درز سرد باید سطح لایه قبلی بتن با ابزار مناسبی زبر گردد.چنانچه بتن هنوز تازه می باشد روی آن شیار زنی و چنانچه سخت شده باشد با تیشه سطح آن را زبر می کنیم. شرایط رطوبتی لایه قبلی در حالت اشباع با سطح خشک میباشد بدین منظور چند ساعت قبل از بتن ریزی سطح قبلی را باید آبپاشی نمود.

 ضمناً اولین پیمانه بتن جدید که روی بتن قبلی قرار میگیرد حتی الامکان ریز دانه تر دارای عیار سیمان و اسلامپ بیشتر می باشد.

ذ) تمام وسایل و ابزار بتن ریزی مانند فرغون، ویبراتور و... به صورت تمیز و آماده در محل مستقر شده باشد.

تمهیدات کلی در  بتن ریزی :

عمل بتن ریزی و تراکم معمولاً توام و وابسته بوده و اغلب همزمان انجام می شوند. اجرای صحیح این عملیات برای حصول اطمینان از مقاومت و دوام سازه حائز اهمیت می باشد.

الف) بتن باید تا حد امکان نزدیک به محل نهایی مورد نظر ریخته شود و نباید به مقدار زیاد در یک نقطه انباشته و سپس به نقاط دیگر منتقل گرد (برای جلوگیری از جداشدگی دانه ها )

ب) بتن باید در لایه های افقی با ضخامتهای مساوی ریخته شود و هر لایه باید به طور مطلوب متراکم گردد وسپس لایه بعدی ریخته شود. ضخامت لایه ها تابع اندازه و شکل قالب، روانی بتن، فاصله میلگردها و روش تراکم می باشد.معمولاً در اعضای بتن مسلح ضخامت لایه ها 20 سانتی متر تا 40 سانتی متر پیشنهاد می گردد.

پ) بتن ریزی باید به طور مستمر و قبل ازسخت شدن لایه قبل انجام گیرد تا از بروز درز سرد اجتناب گردد.

ت) بتن باید تمام زوایای قالب و اطراف میلگردها را کاملاً پر کند.

بتن ریزی دال ها

لف) در صورتی که سطح دال وسیع باشد ابتدا  باید راههای هموار برای عبور فرغون یا وسایل حمل بتن یا افراد را ایجاد نمود به این  منظور می توان با استفاده از تخته های محکم مسیر عبور را برقرار کرد.

ب) بتن باید در نزدیک ترین محل نهایی خود ریخته شود در صورت نیاز به جابجایی باید توده بتن به صورت یکجا حرکت داده شود . (برای این منظور از یک وسیله پارویی شکل می توان استفاده نمود . استفاده از بیل یا وسایلی مانند آن که باعث پرتاب کردن بتن از نقطه ای به نقطه ای دیگر می گردد اکیداً ممنوع می باشد.) در ریختن بتن با جام تا حد امکان آن را به قالب یا سطح بتن ریزی نزدیک باید کرد (برای جلوگیری از جدایی دانه ها و اعمال ضربه به قالب و میلگردها)

پ) بتن ریزی باید در جلوی لایه قبلی بتن انجام شود و نباید در انتهای لایه قبلی بتن ریزی شود.

ت) بتن ریزی روی سطح شیب دار از پایین شیب شروع می شود و به تدریج به سمت بالا رفته و خاتمه میابد. برای این نوع بتن ریزی لازم است از بتنی با اسلامپ کم (حدود 50 میلیمتر ) استفاده کرد همچنین کاهش سرعت بتن ریزی نیز بر این خصوص موثر می باشد.

بتن ریزی ستون ها و دیوارها

الف) بتن ریزی در ارتفاع زیاد (بیش از 2 متر) معمولاً باعث ایجاد کیفیت نامطلوب بتن می گردد و این عدم کیفیت در واقع به دلیل جداشدگی دانه ها رخ می دهد .  بر خلاف تصور اکثر دست اندر کاران که معتقدند به علت عدم تراکم کافی بتن کرمو شده است عمدتاً جدا شدگی دانه ها و تراکم بیش از حد موجب بروز این عارضه می شود.

ب) در مواردی که فضای کافی  وجود داشته باشد می توان از  لوله های آویز ، ناودان و یا قیف هادی برای بتن ریزی استفاده گردد.  (برای جلوگیری از جداشدگی دانه ها )

ت) قطر لوله باید حداقل 8 برابر اندازه بزرگترین سنگ دانه باشد اما در قسمت پایین (بعد از 2 یا 3 متر ارتفاع) قطر لوله را می توان کاهش داد و 6 برابر اندازه بزرگترین سنگدانه در نظر گرفت. لوله های پلاستیکی یا پارچه ای از لوله های انعطاف ناپذیر بهتر می باشند.

پ) در مواردی که فضای کافی برای عبور لوله های ناودان وجود نداشته باشد باید در قالب دریچه یا باز شو تعبیه نمود. میتوان فواصل دریچه ها را حدود  5 /1تا 2 متر در نظر گرفت. به کار گیری دریچه علاوه بر ریختن بتن امکان رویت بتن در قالب را فراهم می کند و کنترل ویبراتور دستی نیز بهتر انجام می گیرد. در این روش بتن ریزی تا تراز پایین دریچه تحتانی متراکم می شود سپس این دریچه بسته و از دریچه بالایی بتن ریزی و سپس تراکم صورت می گیرد.

حداکثر ارتفاع سقوط آزاد بتن برای جلوگیری از جداشدگی دانه ها 2 /1 متر می باشد.

تراکم :

پس از جاگذاری بتن، باید حبابهای هوای ناخواسته با عمل تراکم حذف و یا کم گردد تا حداکثرچگالی در بتن حاصل شود. مقدار هوای محبوس بستگی به کارایی بتن دارد. بتن با کارایی کم، هوای حبس شده بیشتری دارد، به همین دلیل برای بتن با اسلامپ کم، نیاز به تراکم بیشتری احساس می شود. وجود حبابهای هوا باعث کاهش مقاومت بتن،افزایش نفوذپذیری بتن و کاهش مقاومت پیوستگی بین میلگرد و بتن می شود.

الف) برای اجتناب از حبس هوا، لایه بتن باید دارای ضخامت کم و نازک باشد، ولی در هر صورت لایه نباید کمتر از 150 میلیمتر یا سه برابر حداکثر اندازه سنگدانه بتن باشد. معمولاً حداکثر ضخامت لایه 500 تا 600 میلیمتر است.

ب) معمولاً زمان کافی برای اعمال لرزش با لرزاننده خرطومی بین 5 تا 15 ثانیه است. اما مدت زمان دقیق باید براساس ظاهر شدن شیره بتن بر سطح و تغییر صدای لرزاننده تعیین شود. اگر زمان لرزاندن کم باشد، سنگدانه ها حرکت می کنند، اما ملات فرصت کافی برای جاری شدن ندارد و بتن متخلخل می شود. اگر زمان لرزاندن زیاد باشد، مقدار زیادی شیره بتن به سطح آمده که باعث جداشدگی در بتن و ایجاد ترک و کاهش مقاومت سطح بتن و کرمو شدن قسمت های زیرین بتن می شود.

پ) برای حذف موثر هوا، ویبراتور باید سریعاً به داخل بتن وارد گردد و با حرکت ملایم بالا- پایین، ویبراتور به آهستگی خارج شود. نفوذ سریع ویبراتور سبب می شود تا بتن به طرف بالا و خارج از قالب حرکت کرده و هوا خارج می گردد. در زمانی که ویبراتور به آهستگی خارج می شود، هوای بالای ویبراتور به طرف بالا رانده می شود و از طرف دیگر، باعث جاری شدن ملات به صورت یکنواخت می شود. ضمناً در بتن های سفت جای میله ویبراتور به این ترتیب پر می شود.

ت) لرزاننده باید به صورت عمودی و در فواصل یکنواخت به داخل بتن فرو برده شود و از خواباندن لرزاننده به صورت کاملاً مایل یا افقی پرهیز گردد، مگر برای دال ها با ضخامت بیش از 1 /0متر و قطر خرطومی مناسب. فواصل مورد نظر براساس شعاع عمل لرزاننده  باید تا چند سانتی متر یکدیگر را پوشش دهند.معمولاً این فاصله 5 /1 برابر شعاع عمل لرزاننده توصیه می شود. این فاصله برای لرزاننده های تا قطر 75 میلیمتر بین 150 تا 500 میلیمتر است و به قطر لرزاننده و نوع بتن مورد استفاده بستگی دارد.

ث) هنگامی که لایه قبلی بتن، حالت خمیری دارد و هنوز به مرز گیرش اولیه آن نزدیک نشده است لرزاننده باید به مقدار 50 تا 100 میلیمتر به داخل لایه قبلی نفوذ کند.

ج) لرزاننده نباید با سطح قالب و میلگرد تماس داشته باشد، زیرا ممکن است باعث صدمه زدن به سطح قالب شود و یا سبب لرزش میلگردها در بتن قبلی که در حال گیرش می باشند، گردیده و موجب کاهش پیوستگی بتن و میلگرد شود. همچنین لرزش قالب در قسمتهایی که بتن آن در حال گیرش است می تواند به نمای قسمت سطحی آسیب برساند.

چ) لرزاننده نباید برای حرکت جانبی و هل دادن بتن استفاده گردد، زیرا سبب جداشدگی اجزای مخلوط بتن می شود. برای صاف و تراز کردن سطح بتن می توان لرزاننده را به وسط توده بتن داخل کرده تا بتن هموار گردد و از هر گونه حرکت جانبی اجتناب شود. در صورتی که ضروری باشد تا با ویبراتور جابجایی انجام شود.

ح) به عنوان یک قانون کلی، هر چه سنگدانه ها بزرگتر باشد و کارایی(اسلامپ)  کمتر باشد، نیاز به ویبراتوری با قطر بزرگ احساس می شود. معمولا قطر 5 /2سانتی متر برای مقاطع پر میلگرد و کوچک استفاده می شود. در چنین مواردی، دامنه نوسان ویبراتور کم بوده و قدرت تراکم نسبتاً کاهش می یابد.

ماله کشی و پرداخت بتن

ماله کشی و پرداخت بتن عبارتست است از زدودن بتن اضافی روی سطح بتن، از بین بردن نقاط پست و بلند سطحی و یا به شکل خاص در آوردن سطح بتن ، از جمله روش های مختلف ماله کشی و پرداخت بتن عبارتند از : شمشه کشی، استفاده از تخته ماله، استفاده از ماله فلزی، استفاده از ماله دسته بندی بلند، استفاده شمشه دسته دار، جارو کشی.

انجام هر گونه عملیات پرداخت بر روی سطوح دال های بتنی، مادام که آب ناشی از آب انداختگی وجود داشته باشد ، ممنوع است. لیسه ای کردن سطحی که ماله کشی نشده است مجاز نیست. پاشیدن سیمان خشک بر روی سطوح خیس برای جذب آب اضافی می تواند موجب ترک خوردگی سطحی شود و مجاز نیست. جارو کشی و هرگونه روشی که موجب رفع لغزندگی سطوح میشود باید زمانی صورت گیرد که بتن کاملا سخت نشده است ولی به اندازه کافی سخت نشده است ولی به اندازه کافی سخت شده باشد که بافت ایجاد شده را حفظ کند.

مشخصات میلگردها

طبقه بندی میلگردها از نظر روش ساخت

1) فولاد گرم نورد شده

2) فولاد سرد اصلاح شده، که بر اثر انجام مکانیکی نظیر پیچانیدن،کشیدن، نورد کردن یا گذرانیدن از حدیده، بر روی میلگردهای گرم نورده شده در حالت سرد به دست می آید.

3) فولاد گرم اصلاح شده یا فولاد ویژه، که بر اثر انجام عملیات مکانیکی نظیر گرمایش و آب دادن ، بر روی میلگرد های گرم نورد شده در حالت گرم به دست می آید.

 طبقه بندی میلگرد ها از نظر مکانیکی

میلگردها ی فولادی براساس مقاومت مشخصه آنها تقسیم بندی می شوند . انواع رده های میلگرد فولادی از نظر مکانیکی در جدول 9-4-2 درج شده است.

فولاد های فوق از نظر شکل پذیری به سه رده طبقه بندی می شوند:

1) فولاد نرم (S240 که منحنی تنش - تغییر شکل نسبی آن دارای پله تسلیم مشهود است.

2) فولاد نیم سخت (S400 , S340) ، که منحنی تنش- تغییر شکل نسبی آن دارای پله تسلیم بسیار محدود است.

3) فولاد سخت (S500)، که منحنی تنش - تغییر شکل نسبی آن فاقد پله تسلیم است.

جدول 9-4-2 رده بندی مکانیکی میلگردهای فولادی

ردهعلامت مشخصه در استاندارد ملی 3132 ایرانfsu حداقل مقدار مجاز مقاومت کششی حداکثر فولاد(N/mm2)

 (N/M2)fyk  

طبقه بندی از نظر شکل رویهرده از نظر سختی
S240س 240360240سادهنرم
S340آج 340500340آجدار مارپیچنیم سخت
S400آج 400600400آجدار جناقینیم سخت
S500آج 500650500آجدار مرکبسخت

انواع شکل رویه

میلگردها ی مصرفی از نظر شکل رویه به سه دسته طبقه بندی می شوند:

1) میلگردهای با رویه صاف، یا میلگردهای ساده . این نوع رویه فقط در میلگرد S240 به کار  برده می شود. این میلگردها فقط می توانند به عنوان میلگرد سازه های بتن آرمه مجاز نیست.

2) میلگردهای با رویه آجدار، که سایر میلگردها را شامل می شود. آج عبارتست از برجستگی هایی که به صورت طولی یا در امتدادی غیر از طول میلگرد در هنگام نورد بر روی آن ایجاد می شود.

آج ها از نظر شکل به صورت دوکی شکل (آج با مقطع متغیر) یا به صورت یکنواخت (آج با مقطع ثابت) ، و از نظر امتداد به صورت مارپیچ یا جناقی می باشند. ضوابط، مشخصات، شکل و ابعاد آج ها باید مطابق با استاندارد 3132 ایران باشد.

3) میلگردهای با رویه آجدار پیچیده، که از پیچانیدن میلگردهای آجدار به دست می آید. در این میلگرد ها، علاوه بر آج اولیه میلگرد ،یک خط مارپیچ بر روی میلگرد نیز به چشم می خورد که هر چه میزان تابیدن بیشتر باشد گام این خط کمتر خواهد بود.

محدودیت فاصله میلگرد:

1- فاصله آزاد بین هر دو میلگرد موازی واقع در یک سفره نباید از هیچیک از مقادیر زیر کمتر باشد:

الف- قطر میلگرد بزرگتر

ب- 25 میلیمتر

پ-  33 /1برابر قطر اسمی بزرگترین سنگدانه بتن

2- در صورتیکه میلگرد های موازی در چند سفره قرار گیرند، میلگرد های سفره فوقانی باید طوری بالای میلگرد های سفره تحتانی واقع شوند که معبر بتن تنگ نشود، فاصله آزاد بین هر دو سفره نباید از 25 میلیمتر و نه از قطر بزرگترین میلگرد کمتر باشد.

3- در اعضای فشاری با خاموتهای بسته یا مارپیچ، فاصله آزاد بین هر دو میلگرد طولی نباید از  5 /1برابر قطر بزرگترین میلگرد و نه از 40 میلیمتر، کمتر باشد.

4- محدودیتهای فاصله آزاد بین میلگردها باید در مورد فاصله آزاد وصله های پوششی با وصله ها یا میلگردهای مجاور نیز رعایت شوند.

5- در دیوارها و دالها به استثنای دالهای نازک دارای تیرچه های بتنی، فاصله بین میلگردهای خمشی نباید از 2 برابر ضخامت دالها، 3 برابر ضخامت دیوارها و 350 میلیمتر بیشتر باشد.

گروه میلگردهای در تماس

در استفاده از گروه میلگردهای موازی که در آنها میلگردها در تماس با هم بسته می شوند تا به صورت واحد عمل کنند،ضوابط زیر باید رعایت شوند:

الف- تعداد میلگردهای هر گروه نباید از 4، در مورد گروه های قائم تحت فشار و 3، در سایر موارد تجاوز کند.

ب- در تمامی موارد تعداد میلگردهای هر گروه در محل وصله ها نباید بیشتر از 4 باشد.

پ- در گروه میلگردها با بیش از دو میلگرد، نباید محورهای تمامی میلگردها در یک صفحه واقع شوند. همینطور تعداد میلگردهایی که محورهای آنها در یک صفحه واقع می شوند جز در محل وصله ها نباید بیشتر از دو باشد.

ت- در تیرها نباید میلگردهای با قطر بزرگتر از 36 میلیمتر را بصورت گروهی به کار برد.

ث- گروه های میلگردهای در تماس باید در خاموتهای بسته یا مارپیچ محصور شوند.

ج- در مواردی نظیر تعیین محدودیتهای فاصله و حداقل ضخامت پوشش بتن محافظ، که قطر میلگردها مبنای محاسبه قرار می گیرند، قطر گروه میلگردهای در تماس معادل قطر میلگردی فرض می شود که سطح مقطع آن با سطح مقطع کل گروه مساوی باشد. ملاک اندازه گیری فاصله آزاد و حداقل ضخامت پوشش در این گونه موارد خارجی ترین سطح گروه میلگرد در امتداد مورد نظر خواهد بود.

مارپیچ ها

در طراحی مارپیچ های اعضای فشاری باید ضوابط زیر را  در نظر داشت:

1- قطر میلگردها یا سیم های مصرفی در مارپیچ نباید از 6 میلیمتر کمتر باشد.

2- در هر گام مارپیچ فاصله آزاد بین میلگردها نباید از 75 میلیمتر بیشتر و از 25 میلیمتر کمتر باشد.

3- گام مارپیچ نباید از یک ششم قطر هسته بتنی داخل مارپیچ تجاوز کند.

4- در هر طبقه مارپیچ باید از روی شالوده یا دال تا تراز پایین ترین میلگردهای طبقه فوقانی ادامه یابد.

5- در صورتی که تیرها یا دستک هایی از همه طرف به ستون اتصال نداشته باشد باید از محل توقف مارپیچ تا کف دال یا کتیبه سرستون تعدادی خاموت قرارداد .

6- در ستون های قارچی با سر ستون، مارپیچ باید تا ارتفاعی ادامه یابد که در آن قطر یا پهنای سر ستون دو برابر قطر یا پهنای ستون باشد.

7- مارپیچ ها باید با فاصله نگهدارهای مناسب  در جای خود تنظیم و ثابت شوند.

8- در صورتی که قطر میلگرد یا سیم مارپیچ کمتر از 16 میلیمتر باشد تعداد فاصله نگهدارها نباید کمتر از مقادیر زیر باشد:

الف- 2 عدد برای مارپیچ با قطر کمتر از 500 میلیمتر

ب- 3 عدد برای مارپیچ با قطر 500 تا 750 میلیمتر

پ- 4 عدد برای مارپیچ با قطر بیشتر از 750 میلیمتر

9- در صورتی که قطر میلگرد یا سیم مارپیچ 16 میلیمتر یا بیشتر باشد تعداد فاصله نگهدارها نباید کمتر از مقادیر زیر باشد:

الف- سه عدد برای مارپیچ با قطر حداکثر 600 میلیمتر

ب- چهار عدد برای مارپیچ با قطر بیشتر از 600 میلیمتر

10- مهار کردن مارپیچ با  5 /1دور پیچیدن اضافی میلگرد یا سیم در انتهای قطعه تامین می شود.

خاموتها

1- تمامی میلگردهای اعضای فشاری باید با خاموتهایی  در بر گرفته شوند.

2- قطر خاموتها نباید کمتر از مقادیر زیر اختیار شود:

الف- یک سوم قطر بزرگترین میلگرد طولی با قطر حداکثر 30 میلیمتر

ب- 10 میلیمتر برای میلگردهای طولی با قطر بیش از 30 میلیمتر و نیز برای گروه میلگردهای در تماس

نکته: قطر خاموتها به هر حال نباید از 6 میلیمتر کمتر باشد.

3- فاصله هر دو خاموت متوالی از هم نباید از هیچ یک از مقادیر زیر بیشتر باشد:(بند 8-4-3-4)

الف- 12 برابر قطر کوچکترین میلگرد طولی اعم از اینکه منفرد باشد یا عضوی از گروه میلگردهای در تماس باشد.

ب- 36 برابر قطر میلگرد خاموت

پ- کوچکترین بعد عضو فشاری

ت- 250 میلیمتر

4- در هر مقطع تعداد خاموتها باید طوری باشد که هر یک از میلگردهای زیر در گوشه یک خاموت با زوایه داخلی حداکثر 135 درجه قرار گیرد و به طور جانبی نگهداشته شود:

الف - هر میلگردی که در گوشه های عضو واقع شود.

ب- هر میلگرد غیر گوشه ای به صورت حداکثر یک در میان

پ- هر میلگردی که فاصله آزاد آن تا میلگرد نگهداری شده مجاور بیشتر از 150 میلیمتر باشد.

در مواردی که میلگردهای طولی روی محیط دایره قرار گیرند، می توان از خاموتهای مدور استفاده کرد مشروط بر آنکه انتهای آنها به قلاب استاندارد 135 درجه ختم شود یا بنحوی مناسب در بتن قسمت داخلی دایره مهار شود.

6- خاموتها باید با فواصل تعیین شده در تمام طول عضو قرار داده شوند. فاصله اولین خاموت از سطح فوقانی شالوده یا دال طبقه تحتانی و آخرین خاموت از زیر پایین ترین میلگردهای دال یا کتیبه سر ستون طبقه فوقانی  نباید از نصف فواصل تعیین شده در (بند 8-4-3-4) بیشتر باشد.

7- در صورتی که تیرها با دستکهایی به کلیه وجوه ستون متصل شده باشند می توان، خاموتها را در مقطعی به فاصله حداکثر 75 میلیمتر از زیر پایین ترین میلگرد، در کم ارتفاع ترین تیر یا دستک متوقف کرد.

 

حداکثر نسبت آب به سیمان برای بتن با مقاومت های فشاری مختلف

ردیف

مقاومت فشاری بتن) مگا پاسکال(

بتن معمولی

بتن با حباب هوا

1

15

0/ 80

0/ 71

2

20

0/ 70

0/ 61

3

25

0/ 62

0/ 53

4

30

0/ 55

0/ 46

5

35

0/ 48

0/ 40

6

40

0/ 43

-

7

45

0/ 38

-

 

قطر میلگرد

حداقل قطر خم

s 220

s350 ،s300

s500 ، s400

کمتر از  28 میلی متر

5 db

5db

6 db

 28 تا 36 میلی متر

5 db

6 db

8 db

  36 تا 55 میلی متر *

7db

10 db

10 db

*برای خم کردن میلگردها یی به قطر 36 میلی متر و بیشتر و با زاویه بیشتر از 90 درجه به روش خاصی نیاز است

 

 

 

 

 

 

مدت زمان اختلاط با توجه به حجم مخلوط کن

ظرفیت مخلوط کن )  متر مکعب(

زمان اختلاط  )دقیقه(

کمتر از 1/ 5

1 / 5

2

2

3

2/ 5

4

2/ 75

4/ 5

3

 

نسبت های تقریبی اختلاط برای یک متر مکعب بتن

رده بتن

سیمان تقریبی

ماسه تقریبی  )لیتر(

شن تقریبی)  لیتر (

c25

350

530

830

c20

300

530

880

c16

250

530

930

c12

200

530

970

c10

150

530

1050

در صد مقاومت فشاری بتن در سنین مختلف با سیمان های گوناگون نسبت به مقاومت فشا7 ر روزه سیمان نوع 1

نوع سیمان

مقاومت 1 روزه

مقاومت 3 روزه

مقاومت 7 روزه

مقاومت 28 روزه

نوع1

-

64

100

143

نوع2

-

54

89

143

نوع3

64

125

-

-

نوع4

-

-

36

89

نوع5

-

43

79

107

 

حداقل قطر خم ها برای خاموت ها

قطر میلگرد

حداقل قطر خم

s 220

s350 ،s300

s500 ، s400

16 میلی متر

2.5 db

4 db

4 db

 

مقادیر حداقل پوشش بتن روی میلگردها  )میلیمتر *(

نوع قطعه

نوع شرایط محیطی

ملایم

متوسط

شدید

بسیار شدید

فوق العاده شدید

تیر ها و ستون ها

35

45

50

65

75

دال ها ، دیوار ها و تیرچه ها

20

30

35

50

60

پوسته ها و صفحات پلیسه ای

20

25

30

45

55

شالوده ها

40

50

60

75

90

*مقادیر داده شده در جدول را می توان به استثنای شرایط محیطی بسیار شدید و فوق العاده شدید به اندازه 5 میلیمتر برای بتن رده c35 و c40 یا 10 میلیمتر برای بتن های رده بالاتر کاهش داد مشروط بر آن که ضخامت پوشش به هر حال از 20 میلیمتر کمتر نشود.

این مقادیر را باید برای میلگردها ی با قطر بیشتر از 36 میلیمتر به اندازه 10 میلیمتر افزایش داد.

 

زمان لازم بزای لرزاندن بتن با توجه به اسلامپ آن

نوع بتن

اسلامپ

مدت لرزاندن )ثانیه (

فوق العاده خشک

-

18 - 32

خیلی سفت

-

10- 18

سفت

0 - 30

5 - 10

سفت خمیری

30 - 80

3 - 5

خمیری

80 - 130

0 - 3

روان

130 - 180

-

 

مقادیر حداقل پوشش بتن  )میلی متر*(

نوع قطعه

ملایم

متوسط

شدید

بسیار شدید

فو ق العاده شدید

تیر ها و ستون ها

35

45

50

65

75

دال ها ، دیوار ها و تیرچه ها

20

30

35

50

60

پوسته ها و صفحات پلیسه ای

20

25

30

45

55

شالوده ها

40

50

60

75

90

* مقادیر داده شده در جدول را می توان به استثنای شرایط محیطی »ت» و« ث» مندرج در آیین نامه بتن ایران )آبا   (به اندازه 5 میلی متر برای بتن های رده c35 و c40 یا 10 میلی متر برای بتن های رده بالاتر کاهش داد، مشروط بر آن که ضخامت پوشش به هر حال 20میلی متر کمتر نشود. این مقادیر را باید برای میلگردهای با قطر بیشتر از 36 میلی متر به اندازه 10 میلی متر افزایش داد.

 

دمای بتن بر حسب درجه سلسیوس )سانتیگراد( در مراحل مختلف کار با توجه به دمای محیط و اندازه اعضا و قطعات

ردیف

شرح

دمای محیط

ابعاد اعضا و قطعات به) میلیمتر (

کمتر از 300

300 تا 900

  900 تا 1800

بیش از 1800

1

 

حداقل دمای بتن هنگام اختلاط

بیش از1  -

16

13

10

7

2

  -18 تا1 -

18

16

13

10

3

کمتر از  18  *-

21

18

16

13

4

حداقل دمای بتن هنگام ریختن و نگهداری

به هر میزان

13

10

7

5

5

حداکثر مجازافت تدریجی دمای بتن در 24 ساعت اولیه پس از خاتمه حفاظت از بتن

به هر میزان

 

28

22

17

11

*- چنانچه تدابیری ویژه برای اختلاط و بتن ریزی فراهم نگردد، ریختن بتن در دمای -20 درجه سلسیوس) سانتیگراد(و کمتر از آن ممنوع است.

 

مقاومت فشاری آرماتور 4000 - مقاومت فشاری بتن) 210  آبا (

قطر آرماتور

طولی مهاری آرماتور فوقانی بدون قلاب )سانتی متر (

طولی مهاری آرماتور تحتانی بدون قلاب  )سانتی متر(

طول وصله آرماتور فوقانی)  سانتی متر (

طول وصله آرماتور تحتانی ) سانتی متر(

طول مهاری آرماتور با قلاب )سانتی متر(

10

51

39

67

51

18

12

62

47

80

62

22

14

72

55

93

72

26

16

82

63

107

82

29

18

92

71

120

92

33

20

103

79

133

103

37

22

141

109

184

141

51

25

160

123

209

160

58

28

180

138

234

180

65

30

193

148

250

193

69

32

205

158

267

205

74

 

موارد کاربرد رده های مختلف بتن

رده بتن

مقاومت

موارد کاربرد

c6

6

ماده پر کننده

c8

8

ماده پر کننده - بتن نظافت

c10

10

ماده پر کننده -بتن نظافت - بتن ساده "بدون آرماتور"

c12

12

بتن ساده با مراعات شرایط بتن آرمه

c16

16

بتن آرمه

c20

20

بتن آرمه

c25 الی  c50

50الی25

بتن آرمه-بتن یش تنیده

هر مگا پاسکال حدوداً معادل 10 کیلو گرم بر سانتی متر مربع است

 

میزان اسلامپ برای اعضا و قطعات بتنی

ردیف

نوع عضو یا قطعه بتنی

اسلامپ به میلی متر

حداقل

حداکثر

1

شالوده ها و پی دیوار های بتن آرمه

25

75

2

شالوده های با بتن ساده،صندوقه ها و دیوارهای زیر سازه

25

75

3

تیرها و دیواره های بتن آرمه

25

100

4

ستون ها

25

100

5

دال ها و پیاده روها ی بتنی

25

75

6

بتن حجیم

25

50

 

نظرات 0 + ارسال نظر
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد