فتح الله شفیعی

فتح الله شفیعی

مهندسین عمران روستای بردکوه
فتح الله شفیعی

فتح الله شفیعی

مهندسین عمران روستای بردکوه

شرح وظایف گروه های شاغل در یک سایت ساختمانی

شرح وظایف گروه های شاغل در یک سایت ساختمانی

هر کارگاه کلاسیک و نرمال دارای سه گروه کاملا مجزا از یکدیگر است
اول کارفرما که هزینه آنچه ساخته می شود را می پردازد
دوم پیمانکار که شرکتی است که ابزار و تجهیزات مورد نیاز ساخت و ساز را دارا بوده و وظیفه ساختن انچه کارفرما بدان نیاز دارد را برعهده دارد
سوم مشاور که کار ان ارائه خدمات به کارفرما برای انتقال انچه مورد نیاز کارفرما میباشد با طراحی نقشه های مربوطه و نیز کنترل آنچه ساخته می شود مطابق در خواست کارفرما در چهار چوب قوانین و استاندارد های رایج کشور میباشد . مشاور میتواند دو مسئولیت فوق را جدا گانه یا به طور هم زمان بر عهده داشته باشد یعنی هم طراحی و هم نظارت بر اجرا
مهندسینی که در هر کارگاه حضور دارند به سه گروه زیر تقسیم می شوند
پیمانکار اصلی یا به تعبیری پیمانکار مادر
هر پیمانکار مادر دارای گروهی از پیمانکاران جزء میباشد که کارهای اجرایی را به انجام می رسانند در هر کار گاه گروه پیمانکار مادر دارای چارت اجرایی خاص خود میباشد که بطور معمول این چارت بصورت زیر می تواند مورد بررسی قرار بگیرد
به ترتیب مقام های کارگاهی در کارگاه ها مهندسین زیر به خدمت مشغول هستند
سرپرست کارگاه
معاون سرپرست کارگاه
سرپرست دفتر فنی ( دفتر فنی خود دارای مهندسینی میباشد که کار انها بررسی نقشه ها جهت اجرایی بودن  و تهیه صورت وضعیت ها  و دستور کارها و صورت جلسات میباشد . )
سرپرست گروه اجرا ( گروه اجرا از مهندسینی تشکیل می شود که کارشان اجرای نقشه هایی است که توسط دفتر فنی به انها ابلاغ می گردد انهم مطابق نظر دستگاه نظارت )
سرپرست مالی اداری (  کار گروه مالی پرداختهای حقوق کارگران و پرسنل شاغل در سایت و نیز پیمانکاران جزء میباشد .)
سرپرست پشتیبانی  ( کار گروه پشتیبانی مالی تهیه مصالح و تجهیزات مورد نیاز کارگاه) 
در بخش نظارت که با نام دستگاه نظارت آنرا می شناسیم
سرپرست دستگاه نظارت
( سرپرست دستگاه نظارت پر مسئولیت ترین فرد هر سایت میباشد کار او نظارت بر کار تمامی مهندسان و پیمانکاران مستقر در سایت میباشد . معمولا سرپرست دستگاه نظارت را از مهندسینی با سابقه بالا انتخاب می نمایند تا بتواند در تمامی جبهه های کاری تعریف شده در سایت نظر نهایی را بدهد . سرپرست دستگاه نظارت می بایست علاوه بر اجرای ساختمان توانایی بالایی در خصوص نکات فنی و طراحی داشته و دید کلان و قویی در خصوص صورت وضعیت نویسی داشته باشد تا بتواند کلیه گروه های شاغل در سایت را راهبری نماید )
ناظر مقیم ابنیه و سازه
( وظیفه این مهندس نظارت بر نحوه اجرای صحیح و منطبق بر نقشه های مصوب در بخش ابنیه و سازه میباشد . )
ناظر مقیم برق
( بنا بر نوع پروژه در برخی سایتها نیاز است تا یک مهندس برق نقشه های برقی هر سایت را چک نماید . )
ناظر مقیم مکانیکال
( برخی سایتها دارای بخش های مکانیکال اعم از سیستمهای هواساز و تاسیسات مرتبط و نیز سیستمهای جمع اوری آب باران و فاضلاب تخصصی بوده و ناظر مکانیکال وظیف نظارت بر این بخش را دارد )
ناظر مقیم دفتر فنی
( این مهندس وظیفه دارد که صورت وضعیت های ارائه شده پیمانکار را تحلیل و مورد بررسی قرار دهد)
نماینده آزمایشگاه بتن / خاک / جوش
کارگاه های بزرگ دارای سه نماینده مجزا آزمایشگاه هستند که کارهای بتنی / فلزی / خاک را نمونه گیری می نمایند . کارفرما
تنها در پروژه های بزرگ دارای دفتری در کارگاه می باشد . نماینده کارفرما معمولا تنها در خصوص تائید برخی مصالح سلیقه ای در کارها دخالت می نماید مگر انکه مشاور لازم بداند برخی از مطالب طراحی را با کارفرما در میان بگذارد .


شرح جایگاه و وظایف سرپرست دستگاه نظارتوقتی یک مهندس به سمت سرپرست دستگاه نظارت یک کارگاه برگزیده می شود در حقیقت در حساس ترین نقطه یک کارگاه قرار می گیرد . یک سرپرست دستگاه نظارت بسته به کوچک و بزرگی کارگاه دارای یک گروه مهندسین ناظر میباشد که در شاخه های مختلف مسئول نظارت بر حسن انجام کار میباشند . یک گروه نظارتی میتواند دارای مهندسینی با گرایشهای مکانیکال الکتریکال، سازه ، اجرا و حتی گروهی برای رسیدگی به صورت وضعیت ها باشد که به این گروه آخر را گروه دفتر فنی دستگاه نظارت می گویند که وظیفه رسیدگی به کارهای فنی و صورت وضعیت ها را برعهده دارند .

سرپرست دستگاه نظارت مسئولیت هماهنگی تمامی این مهندسین برای رسیدن به بالاترین حد راندمان کاری را داشته و سعی می کند تا با ایجاد هماهنگی مابین این گروه ها کارگاه را بطور کاملا شفاف و مسلط رهبری کند .
سرپرست دستگاه نظارت میبایست تمامی کارهای مهندسین زیر دست خود را به بهترین وجه بلد بوده و بتواند در تمامی بخشها خلاء ها را پر نماید .
اغلب مواقع گروه های نظارت و اجرا در حین کار دچار درگیریهایی می شوند که منجر به تنش می گردد . این وظیفه سرپرست دستگاه نظارت است که این تنشهای پیش امده را راهبری و به صلح منتهی نماید .
یک سرپرست کارگاه موظف است از تمامی مراحل اجرایی و نیز کارهای صورت گرفته در سایت مطلع بوده و به دقت تمامی کارهای صورت گرفته را در طول روز را در پایان روز آنالیز نموده و نقاط کلیدید و گلوگاه های اجرایی را برای توجه بیشتر نیروهای تحت امر خود مشخص نماید .
بطور مثال  ورود میلگردهای تازه به کارگاه یا خرید سیمان یا ... میتواند از جمله این نکات باشند توجه به نوع میلگرد و استاندارد آن محل خرید و هزینه های حمل و برداشتن پلاکهای بندیل های میلگرد یا توجه به نوع سیمان خریداری شده و تیپ ان و فاصله های حمل از جمله این نکات میباشد .
سرپرست دستگاه نظارت میبایست سیاستمدار توانایی باشد چرا که محل تلاقی کارفرما و پیمانکار بوده و میبایست انچه را که در کارگاه به وقوع می پیوندد را بر اساس توانایی پیمانکار به صورتی طراحی نماید که رضایت کارفرما را نیز تامین نماید . فراموش نکنید که پیمانکار در صورتی که توانایی انجام کاری را نداشته باشد یا هزینه های انجام داده اش را کارفرما تامین ننماید کار هیچگاه به سرانجام نخواهد رسید چرا که سرانجام یک کار یعنی رسیدن به نقطه پایان کار آنهم با تامین خواسته های تمامی طرفین در گیر در کار منطبق با شرایط عمومی و خصوص پیمان منعقده فی مابین کارفرما و پیمانکار .
همه مهندسین میبایست این نکته را هرگز فراموش نکنند که هر پیمانکار در طی عمر کاری خود میتواند روزی هم یک ناظر گردد و همینطور هر ناظر یک روز یک پیمانکار شود بنابراین از پیمانکار خود به عدل و انصاف انتظار داشته باشید تا از شما هم به عدل و انصاف انتظار داشته باشند .

نظرات 6 + ارسال نظر
majid دوشنبه 31 شهریور‌ماه سال 1393 ساعت 03:35 ب.ظ

سلام مهندس شفیعی ،بسیار عالی نوشتی موفق باشید

بد نبود دست درد نکنه شنبه 19 مهر‌ماه سال 1393 ساعت 07:18 ب.ظ

نخاذذت سه‌شنبه 14 بهمن‌ماه سال 1393 ساعت 12:13 ب.ظ

:راضی

mm جمعه 2 مرداد‌ماه سال 1394 ساعت 11:22 ب.ظ

ممنون مهندس شفیعی

ما در خدمتیم

زارع یکشنبه 31 مرداد‌ماه سال 1395 ساعت 08:26 ق.ظ

براووو از نوراباد

محسن دوشنبه 13 بهمن‌ماه سال 1399 ساعت 12:14 ب.ظ

بسیار عالی نوشتید علی الخصوص چند جمله اخر در مورد ناظر و پیمانکار که روزی میتونه جاها عوض بشه و من خودم دقیقا این مسئله را دیدم

ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد